Kõmulisest alkoholivabast siidrist saab mittealkohoolne siider

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Oks

Hulga meedia tähelepanu pälvinud A. Le Coqi kuni 1,2-protsendilisest alkoholivabast siidrist saab peagi mittealkohoolne siider. Firma on otsustanud muuta pakendile kirjutatud teksti.

A. Le Coqi turundusjuht Katrin Vernik avaldas Tarbija24`le, et firma on toote nime Tervise Arengu Instituudiga arutanud ning otsustanud asendada sõna «alkoholivaba» sõnaga «mittealkohoolne», mis on otsene tõlge ingliskeelsest väljendist «non-alcoholic».

«Usume, et see vastab paremini toote olemusele, samuti jääb tõlge vastavusse kehtiva seadusandlusega,» ütles Vernik.

Seda, et sõna «mittealkohoolne» on seaduse silmis korrektsem kui «alkoholivaba», kinnitasid toimetusele nii Tervise Arengu Instituut, põllumajandusministeerium kui ka veterinaar- ja toiduamet.

«Kui me võtame lahti alkoholiseaduse, siis selle paragrahv kaks määratleb ära, mis  on alkohol ja mis on alkohoolne jook. Selles õiguslikkus mõttes on see kindlasti paremini mõistetav ja termini poolest korrektsem,» kommenteeris veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse nentis samuti, et ehk on mittealkohoolne juriidiliselt korrektsem ning ka parem tõlge ingliskeelsele vastele. Samas tõi ta välja probleemi, mida joogi ümbernimetamine ei lahenda – antud siidris on ikkagi kuni 1,2 protsenti alkoholi.

«Tervise seisukohast on mure jätkuvalt sama - ei ole vahet, kas etanool sisaldub siidris või õlles. Seetõttu ei ole tervise seisukohast mingit põhjendatust sellel, et 0,6-protsendiline õlu on kategoriseeritud kui alkohoolne jook, millele kehtivad müügi-ja reklaamipiirangud, ja sellest poole kangem 1,2-protsendiline siider on kategoriseeritud kui ilma müügi- ja reklaamipiiranguteta mittealkohoolne jook,» rääkis Jesse.

Ta oli ka kindel, et selle nimemuutusega küsimused antud teemal ei lõppe ning arutelu käib ametiasutuste ja tootjate vahel edasi.

Väljavõte alkoholiseadusest:

  • «Alkohoolne jook on õlu etanoolisisaldusega üle 0,5 mahuprotsendi ja muu joomiseks mõeldud vedelik etanoolisisaldusega üle 1,2 mahuprotsendi.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles