Lõhe hind on võtnud metsiku hoo sisse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kes on harjunud lõhesaia hommikusöögiks sööma, peab arvestama, et praeguste lõhehindade kasvutempo juures võib sellest peagi luksustoit saada.

Nõudlus Norra lõhe järele on kasvanud nii suureks, et see on tõstnud ka kala hinna ajaloo kõrgeimale tasemele, vahendab Bloomberg. Iseäranis suureks on läinud isu lõhe järele sellistes areneva majandusega riikides nagu Brasiilia ja Hiina.

Rabobank Internationali mereandide analüütiku Gorjan Nikoliki sõnul on nõudlus lõhe järele nii nendes kui ka teistes maailma riikides tõusnud «hullumeelselt heale» tasemele. Praegu seab turunõudlusele piirangu ka tarneahel, mida tabas 2016. aastal korralik tagasilöök parasiidi tõttu, mis tegi korraliku puhastustöö nii Norra kui Tšiili kalakasvandustes. 

Nikolik märkis ka, et sel aastal juhtus Norra kasvandustes ka see, et külma vee tõttu sõi Norra lõhe vähem ja jäi tavapärasest väiksemaks. Ka Tšiili kasvandustes tuli kala varem välja võtta, kuna oli oht, et parasiit võib tagasi tulla. Muresid tarneahelas on tekitanud ka Alaska lõhe, kes on sel aastal liiga aeglaselt mööda jõgesid liikunud.

Viimase aasta jooksul on selle tulemusel Norra lõhe kokkuostuhind praktiliselt kahekordistunud, jõudes ajaloo kõige kõrgemale tasemele ehk ligi 8 euro juurde kilo eest, ütleb Norra statistikaamet.

«Oodati, et tarneahel taastub kiiremini, kui see tegelikult on juhtunud,» ütles Nikolik. «Lõheturg on tõesti jõudnud uutesse kõrgustesse.»

Küll aga ei tähenda lõhehinna tõus ainult halbu uudiseid, märgib Bloomberg. Nimelt ütlevad analüütikud, et hinnasurve peaks leevenema sellesuviseks grilliperioodiks nii Euroopas kui Põhja-Ameerikas, kui lõhetarne olukord paraneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles