Eesti parimaks toiduaineks sai kalatoode, mis mekib ka kalapõlgureile (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimunud toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutati välja Eesti parim toiduaine 2018, milleks on M.V.Wool toode külmsuitsu klaarsäga viilud õlis. Ühtlasi selgus ka rahva, kaupmeeste ja meedialemmik.

Konkursi peavõidu välja teeninud külmsuitsu klaarsäga viilud õlis pärjati märtsis ka Eesti parim kalatoode 2018 hõbemärgiga. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul üllatas hindamiskomisjoni liikmeid ennekõike haruldase kala erakordselt hõrk maitse ning asjaolu, et M.V.Wool on selle tootega toonud Eesti poelettidele täiesti uue kalaliigi.

«Klaarsäga on väga haruldane kala – tegu on Hollandi kalakasvatusest pärineva angersäga ja vundu ristamisel aretatud liigiga, mida ei esine looduses. Seda meeldiva maitsega luuvaba kala sobib nautida nii võileivakatte kui ka eraldiseisva hõrgu eelroana ning kindlasti peaksid seda kala proovima need tarbijad, kes on tavaliselt valge kala kõrvalmaitse hirmust ära põlanud,» kinnitas Potisepp.

M.V.Wool müügidirektori Indrek Rajangu sõnul ei osanud nad kuldmärki oodata. «Meil on üks kord selline õnn sellel võistlusel naeratanud, seega tõenäosusteooria järgi juba arvasime, et vist päris selle supretulemuseni ei küündi, aga läks niimoodi ja see on täitsa uskumatu,» sõnas Rajangu.

Ettevõte tarnib klaarsäga jahutatuna Hollandist. «Me müüme teda nii jahutatuna kui ka siis proovime ise igasuguseid tooteid välja mõelda,» märkis Rajangu. Kuna toode sobib võistluse statuudiga, siis otsustati ka konkursil osaleda. «Ta on täpselt selline paras kogus üheks toidukorraks. Tal ei ole luid sees, tal ei ole spetsiifilist kalamaitset, mis paljudele inimestele ei meeldi, ta on selline neutraalne. Seda saavad süüa ka need inimesed, kes muidu kala otseselt ei söö.»

Praegu on toode küll poodides juba saadaval, kuid Rajangu sõnul veel tormi sellele ei joosta. «Kui me teeme degusteerimisi, siis saame väga positiivset vastukaja, aga ütleme nii, et see nimi on väga võõras, inimesed ei tea klaarsäga. Loodame, et tänane auhind aitab selle kala tutvustamisele kaasa.»

Tulevikus loodab ettevõte pakkuda klaarsägaga lõhele ja forellile alternatiivi valge kala näol. «See on farmikala, teda on stabiilselt kogu aeg saada ja me tarnime teda jahutatult Eestisse igal nädalal,» rääkis Rajangu. «Me oleme suutelised tagama kala igapäevase olemasolu poodides. Nii et kui inimesed harjuks klaarsäga sööma, siis oleks see poodides kogu aeg olemas.»

Eesti parim toiduaine 2018
Eesti parim toiduaine 2018 Foto: Toiduliit

Eesti parima mittealkohoolse joogi 2018. aasta kuldmärgi pälvis Pai vaarika-peedi-mustasõstra smuuti, mis saab kogu oma magusa maitse puuviljades, marjades ja köögiviljades sisalduvatest suhkrutest. Ühte 280 ml pudelisse on mahutatud tervelt kaks õuna, pool banaani, 17 vaarikat, 9 musta sõstart ning terve peet, mis kõik varustavad inimese organismi vajalike toitainete ja vitamiinidega. 

Eesti parima alkohoolse joogi 2018. aasta kuldmärgiga tunnustati Liviko Crafter’s Aromatic Flower Gini, mis paistab silma erilise vaskse värviga ning klassikalises toonikukokteilis värvub maagiliselt heleroosaks.

Eesti parima lihatoote 2018. aasta hõbemärk omistati Maks & Mooritsa ratatouille’i- täidisega lihapihvidele Atria Eestilt. «Ratatouille on Prantsuse köögi tõeline superstaar ning Atria on pannud selle eestimaalastele harjumuspärase sea- ja veisehakklihast lihapihvi täidiseks,» rääkis konkurssi korraldava toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Foto: Toiduliit

Salvestile omistati sel aastal aga kaks hõbemärki – Eesti parim toit lastele 2018 Põnni ökoloogilise puuviljasmuuti 6+ eest ja Eesti parim köögiviljatoode 2018 Smushie mango-apelsini-datli supersmuutile. Mõlemad tooted on valmistatud rangelt kontrollitud puhtast ökoloogilisest püreest ning neisse pole lisatud kübetki suhkrut – kogu magus maitse pärineb viljadest. 

Foto: Toiduliit

Eesti parim magustoit 2018 hõbemärgi pälvis Premia Tallinna Külmhoone Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul turule toodud lipuvärvides koorejäätis. «Hindamiskomisjonile avaldas muljet see, et üllatava sinimustvalge värvilahenduse taga olid niivõrd traditsioonilised maitsed – assaimarja ekstraktiga mustikajäätis, naturaalse taimse puusöega toonitud šokolaadijäätis ja eestimaalaste lemmik, vanillimaitseline koorejäätis,» selgitas Potisepp.

Foto: Toiduliit

Tänavune hindamiskomisjon otsustas anda välja ka hõbemärgi 2018. aasta Eesti parima kuivsnäki eest, mille pälvisid Balsnacki Ossi sinepimaitselised seakamarakrõpsud. 

Foto: Toiduliit

Eesti parima valmistoidu 2018. aasta tiitli pälvis Kulinaaria OÜ Selveri Köögi kikerherne-suvikõrvitsasalat, kus põhikomponentidele lisavad värskust porgand, tomat, sojauba ja spinat ning kaunistusena krõmpsuvad kõrvitsaseemned. «Hästi on läbi mõeldud ka salati pakendikontseptsioon: selle komponendid on värskuse säilitamiseks läbi segamata ning salati õlikaste on pakendatud eraldi topsi, millest tarbija saab salatile lisada just endale sobivas koguses kastet,» sõnas Sirje Potisepp.

Foto: Toiduliit

Eesti parima kastme hõbemärgi pälvis Valio Eesti Alma Kreeka DIP! kaste küüslaugu ja oliiviõliga, mis on inspireeritud traditsioonilisest Kreeka kastmest skordaliast. «Erinevalt tavalistest hapukoore baasil valmistatud dipikastmetest on Alma Kreeka DIP! valmistatud kohupiimakreemist, mistõttu on dipikaste valgurikkam ja madalama rasvasisaldusega, ning sellel on  paksem kreemine tekstuur, tänu millele püsib kaste suupistel ega tilgu,» sõnas Sirje Potisepp.

Foto: Toiduliit

Eesti parim piimatoode 2018 on Farmi AB joogi-skyr – naturaalne maitsestamata clean label’i jook, milles lisaks kõrgele valgusisaldusele annavad tervisele tuge ka kõhusõbralikud atsidofiil- ja bifiidobakterid.

Foto: Toiduliit

Eesti parima pagaritoote 2018. aasta hõbemärgi pälvis Eesti Pagari peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmik täistera palaleivake. «Hindamiskomisjonile avaldas muljet see, et Pehmik on tervislik ja maitsev ning vaatamata suurele 30- protsendilisele köögiviljasisaldusele siiski kvaliteetsele pagaritootele omaselt pehme, õhuline ja mahlakas,» rääkis Potisepp.

Foto: Toiduliit

Eesti parima kondiitritoote tiitli vääriliseks tunnistati Gustavi Lavendli Crème Brûlee tort Matthias Cafelt. «Tordi biskviit on immutatud lavendliõieveega ning biskviidi vahel on marjatarretis ja pähklipralinee. Kreemina on kasutatud prosecco-toorjuustukreemi ja tort on kaetud lavendli peegelglasuuriga. Lavendliõisi on kasutatud makroonide kõrval ka tordikaunistusena,» kirjeldas Sirje Potisepp uhket võidutorti.

Foto: Toiduliit

Rahva lemmiku 2018: Kalevi Maiuspala tume šokolaad täidisega (Orkla Eesti AS)

Kaupmeeste lemmik 2018: Salvesti Põnni ökoloogiline puuviljasmuuti (Salvest AS)

Meedia lemmik 2018: Farmi piimatööstuse Farmi AB joogi-skyr (Farmi Piimatööstus AS)

EV100 juubeliaasta eritoode: Premia Eesti Vabariik 100 koorejäätis (Premia Tallinna Külmhoone AS)

Tallinna ettevõtlusameti eriauhind: Foodstudio Punase veini kaste (Foodstudio Tallinn AS)

Parim toiduaine Lõuna-Eesti väikeettevõttelt 2018: Ande Grand Old (Ande juustufarm OÜ)

Parim jook Lõuna-Eesti väikeettevõttelt 2018: Mimikri (Siidrikoda OÜ)

Parim toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2018: Falmare forellifilee karulauguvõiga (Kalakasvatajate ühistu Ecofarm) ja SAY Cheese Cheddar juustukrõpsud (Vigala Piimatööstus OÜ)

Parim toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt 2018: Maroko punase läätse dipp (Gurmeeklubi OÜ)

Parim jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt 2018: Rabarbra (Nudist Peenjoogivabrik OÜ)

Parim toiduaine Virumaa väikeettevõttelt 2018: Täkumetsa mahe kanepikrõps (RemedyWay OÜ)

Parim jook Virumaa väikeettevõttelt 2018: J.J. Kurberg rukis (Moe OÜ)

Eesti parima toiduaine 2018. aasta kuldmärk valiti oma kategooria parima toote hõbemärgi saanud toodete seast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles