Galerii: Milliseid lilli võiks juba amplitesse ja potti istutada?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevadine päike on väljas ja rohenäppude käed sügelevad, et õue lilli istutada. Seemnete ja lillede mahapanekuks on küll veel veidi vara, kuid amplitesse ja lillepottidesse saab vastupidavamaid lilli juba istutada.

Pärast lume sulamist tuleb paljudel, kel oma rõdu või aed, tahtmine õues või rõdul toimetama hakata. Lilleseemnete õue külvamiseks on küll veel vara, kuid mõningaid ettekasvatatud taimi võib juba hakata amplitesse või lillepottidesse ümber istutama, et siis neid vaikselt õue viia.

«Kuna ilmad on nagu nad on: päike paistab, aga tegelikult on väljas väga jahe, siis peame ikka aru endale andma, et kuigi tahaks juba väga aiavaasi või -potti terassile või rõdule panna, siis ööseks peaks ta ikkagi tuppa tagasi tõstma,» sõnas Hortese kaupluse juhataja Marika Karlson ja tõi erandina välja võõrasema, mis siiski paari miinuskraadi kannatab.

Võõrasemad.
Võõrasemad. Foto: Liis Treimann

Kuna nädalavahetusel lubatakse aga taas kõrgemaid plusskraade, siis võib lisaks võõrasemadele ka teisi taimi juba amplitesse ja pottidesse istutada. Näitena toob Karlson välja pelargoonid ja liiliad. «Öist külmakraadi nad ei talu, aga päeval võivad nad väljas olla,» sõnas ta ja märkis, et need lilled võib õue jätta alles siis, kui öine temperatuur üle 8-10 kraadi on. «Siis võib nad aiavaasi jätta. Meie külmad aga ehmatavad, seega on soovitav kas katteloor või pappkast peale panna, et neid kaitsta.»

Inglise pelargoon.
Inglise pelargoon. Foto: Liis Treimann

Mida soojemaks ilmad lähevad, seda rohkem taimi õues olla kannatab. Näiteks võib järjekorras järgmisena pärast võõrasemasid õue tuua ja sinna ka jätta peiulilled. «Peiulill on järgmine tugev, kes võiks hakata õues kasvama,» sõnas Karlson.

Peiulill.
Peiulill. Foto: Liis Treimann

Lillede ellujäämine rõdul sõltub aga paljustki sellest, kas rõdu on klaasitatud või mitte. Klaasitatud rõdul peavad taimed kauem vastu, sest neil on seal soojem. Kui aga rõdul klaase ees pole, siis tasuks külmakartlikumad taimed siiski õhtuks tuppa tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles