Gaasigrilli ostmine nõuab tarbijalt tähelepanelikkust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
K-Rautakesko vanemklienditeenindaja Siivi Pehme sõnul tuleks enne gaasigrilli töölepanekut endale selgeks teha, kuidas seda ohutult kasutada.
K-Rautakesko vanemklienditeenindaja Siivi Pehme sõnul tuleks enne gaasigrilli töölepanekut endale selgeks teha, kuidas seda ohutult kasutada. Foto: Toomas Huik

Poodide müüginumbrid osutavad, et eestimaalased ostavad üha enam gaasigrille, seda suundumust on märganud ka järelevalveametnikud, kes kutsuvad grilliostjaid tähelepanelikkusele.

Tehnilise järelevalve amet kontrollis kauplustes gaasigrillide märgistust ja ohutusnõuetele vastavust põgusalt juba mullu ja kuna tulemused olid üsna kehvad, võeti sel aastal kontroll põhjalikumalt ette.

Puudustega grillid

Eelmise nädala keskpaigaks oli ametil üle vaadatud 20 gaasigrilli üheksalt tootjalt ja tulemused polnud sugugi kiiduväärt – pea pooltel neist leiti vigu. Näiteks polnud paljudel grillidel peal nõutud hoiatusi ja puudus kasutusjuhend. Samuti leidsid ametnikud poodidest kaks gaasigrilli, millel polnud toote nõuetele vastavust tõendavat CE-märgistust.

«Puudused viitavad selgelt sellele, et tegemist on nõuetele mittevastavate seadmetega, mille kasutamise ohutus ei ole tagatud. Kindlasti ei tohi selliseid seadmeid müüa ega osta,» kommenteeris kontrolli seniseid tulemusi tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma.

Seetõttu soovitas ta inimestel gaasigrilli ostes tähelepanelikult uurida, kas seadmel on ikka tootjapoolne märgistus ning kasutamist ja hooldamist tutvustavad juhendid.

Raputustest

Grillitootja Weber Soomes töötav müügikonsultant Axel Thulé õpetas, et märgistuse nägemiseks peab osa gaasigrillide puhul vaatama grillimisplaadi all asuvasse kappi. Samuti julgustas ta inimesi grille poes võimalusel natukene raputama – kui juba säärasel testil mingi osa paigast nihkub või sootuks küljest kukub, pole asi ostmist väärt.

Veel hoiatas mees ostjaid nn «no name»-toodete eest, mille puhul pole teada, kes on tootja ja kuivõrd hoolikalt grille enne müüki andmist katsetatakse.

Ohutust pidas gaasigrillide puhul oluliseks ka K-Rauta Haabersti kaupluse vanemklienditeenindaja Siivi Pehme. Tema sõnul õpetatakse gaasigrilli ostjat juba kaupluses, kuidas seadet kasutada ja hooldada, kuid kodus tuleks kindlasti ka kasutamisjuhendiga tutvuda.

Oluline juhend

«Kasutusjuhendi soovitaks ikka läbi lugeda, eriti siis, kui kodus varem sellist asja pole olnud,» ütles Pehme. Pealegi on gaasigrill üsna hinnaline seade ja sellega peaks hoolikamalt ringi käima kui söegrilliga.

Söegrilli ja gaasigrilli hinnad võivad erineda lausa mitu korda. K-Rautas jäävad söegrillide hinnad vahemikku 13–108 eurot, gaasigrillide eest tuleb välja käia aga 75–829 eurot.

75 euroga saab kätte siiski vaid väikse, niinimetatud poissmehe gaasigrilli. Pere jaoks sobilikud kolme põletiga gaasigrillid on tunduvalt kallimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles