Pandipakendi tagatisraha jääb lähiaastail 10 sendi tasemele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plekkpurgid.
Plekkpurgid. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuigi Eesti Pandipakend tõstab piirikaubanduse tõttu vähenenud mahtude tõttu aprillist tootjatele käitlustasud ligi kolmekordseks, ei mõjuta see tagatisraha väärtust, mis peaks lähiaastail jääma kümne sendi tasemele kõigi pakendite puhul.

«Pandihinda see [hinnatõus] ei puuduta. Tagatisraha väärtus on puhtalt keskkonnameede, see pole hinnakomponent. Seal tuleb leida tasakaal, et see oleks piisavalt kõrge, et motiveerida inimesi tagastama, aga samas ei tohi olla liiga kõrge, et suurendaks oluliselt toote omahinda,» ütles Eesti Pandipakendi juht Rauno Raal BNSile.

«Vaadates hetkel Eesti elatustaseme seisu, tundub 10 senti kõikidele pakenditele tasakaalus olevat,» ütles ta.

Raal tõi näiteks Soome, kus tagatisraha väärtus peab samuti olema piisavalt kõrge, et motiveerida pakendeid tagastama, kuid mitte motiveerida kriminaalset kontingenti läbi viima pettusi.

«Soomes on näiteks suur kaheliitrine Vichy plastpudel 40 senti, aga see on kuskil kümme aastat tagasi seadusega paika pandud. Siis polnud veel oneway plast seal turulgi ja täna on Soome kohati hädas, et kriminaalne element üritab skeeme punuda,» ütles Raal ja lisas, et Eesti kontekstis on kümme senti adekvaatne, kuid tuleb jälgida, mis ümberringi toimub.

Tulenevalt sellest, et piirikaubanduse tõttu on näiteks pandiga plekkpurkide tagastamine vähenenud alates juulikuust poole võrra, tõstab Eesti Pandipakend tootjatele ja maaletoojatele müüdavate pakendite käitlustasud peaaegu kolmekordseks.

Kui praegu maksab tootja 0,75-liitrise siseriikliku vöötkoodiga pudeli eest Pandipakendile 0,002 eurot, siis aprillist kasvab hind 0,011 euroni. Suuremate pudelite puhul tõuseb käitlustasu 0,007 eurolt 0,0197 euroni.

Pandiga plekkpurkide (CAN) müüginumbrid alates möödunud aasta juulist:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles