E-sigarettide kasutajad suitsetavad toidu maitselisandeid ja virisevad kvaliteedi üle (2)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks maitselisanditest, mida inimesed suitsetada proovivad.
Üks maitselisanditest, mida inimesed suitsetada proovivad. Foto: Amazon/ekraanitõmmis

Inimesed soetavad eksikombel Amazonist vapemiseks ehk e-sigarettidega suitsetamiseks toidu maitselisandeid ja siis hindavad tooteid negatiivselt, sest see ei rahulda nende nikotiinivajadusi ning pole maitselt head.

Üks twitteri kasutaja märkas hulganisti madalaid arvustusi ühel tavalisel toitudele mõeldud maitselisandil ja lähemal uurimisel selgus, et inimesed on seda ekslikult tellinud e-sigarettide vedelike pähe, vahendab The Independent.

Kuigi suitsetamiseks mõeldud e-sigaretivedelike müüakse enamustes poodides, on mõned shoppajad otsustanud neid Amazonist otsida. Capella maitsetilkade Amazoni lehel on selgelt inglise keeles kirjas, et tegu pole e-sigarettidele mõeldud vedelikuga.

Sellest hoolimata on näiteks maasika maitselisel kontsentraadil kehv 2,9 punktiline hinne tänu pettunud ostjatele, kes kurdavad, et maitselisand on kehv e-sigareti täitevedelik. Üks ostja jättis lausa ühe punktilise hinde koos kommentaariga, et «see pole e-sigareti vedelik».

Teisele maitselisandile on antud samuti madal hinnang ja kommentaar, milles seisab, et «maitse on kohutav ja see vaevu annab tossu».

Ettevõtte Amazoni lehel on selgelt kirjas, et maitselisandid sobivad kasutuseks kohvides, teedes, smuutides, proteiinijookides ja küpsetistes. Kirjeldusest hoolimata ostavad paljud suitsetamise eesmärgil antud maitselisandeid ja osa süüst võib langeda Amazonile endale.

Ostjate vastukaja.
Ostjate vastukaja. Foto: Amazon/ekraanitõmmis

Nicorex Baltic OÜ juhatuse liikme Toomas Viilo sõnul tohib e-sigarettides kasutada ainult selleks ette nähtud maitsestajaid. «Inimesed, kes kasutavad e-sigareti jaoks mitte ette nähtud maitsestajaid, riskivad oma tervisega,» sõnas mees ja soovitab veipijatel kasutada ainult juba valmis maitsesegusid/e-vedelikke, mis on läbinud Euroopa tubakadirektiivi poolt nõutud kvaliteediuuringud.

«Vedelike ise kokku segamine, seda isegi õigete seguainete baasil, nõuab eraldi tehnoloogiat ja maitse ongi halb, kuid seda valesti teha,» selgitas Viilo. «Et e-sigareti kasutamine oleks tervislikum alternatiiv, siis kindlasti tuleks kasutada vaid TPD nõuete järgi laboritestid läbinud valmis e-vedelikke.»

Viilo rõhutas, et kindlasti ei tohiks e-sigareti vedelikus kasutada suvalisi toidu maitselisandeid, sest peamine mürkide eraldumine e-sigaretis ongi tingitud just mittesobilike maitseainete kuumutamisest. «E-vedelikus võib kasutada AINULT piiratud osa maitseainetest, mis on e-vedeliku koostisosana spetsiaalsed laboritestid läbinud. Enamus toidumaitsestajaid e-sigaretis kasutamiseks ei sobi ja on tervisele ohtlikud,» sõnas ta.

E-sigarettide maitsevedelike ohutust reguleerib Euroopa tubakadirektiiv, mis nõuab, et kõik maitsestatud nikotiiniga vedelikud saaks kontrollitud reaalsete laboritestidega ja mille käigus mürkide eraldumist on testitud reaalse kuumutamisega. «Kuna kontsentreeritud maitsestajatele eraldi teste teha pole võimalik, siis meie ei soovita tervise huvides üldse kasutada maitsestajaid ja isesegamist, ohutu valik on maitsesegu, millele on tehtud TPD nõuetekohane laboritest,» märkis Viil ja lisas, et ühe vedeliku maitse/kanguse laboritest maksab ca 3000 eurot. «Kõik Veiplandi kauplustes ja Nicorex’i veebipoes müüdavad e-vedelikud on sellise testi läbinud. Kõik vedelikud, mis ei ole läbinud laborianalüüse, on illegaalsed ja neid ei tohi ei müüa ega kasutada. TPD registri on loonud ja seda peab Terviseamet ning järelevalvet, et ilma laboritestideta vedelikke ei müüdaks, peab pidama Tarbijakaitseamet.»

«Probleem Eesti tarbijate jaoks on aga see, et Eestis keelustatakse e-sigarettide maitsed 2019. aasta juulist, jääb vaid tubakamaitseline vedelik,» nentis Viilo. «Inimesed, kes on loobunud tubakasuitsust e-sigareti kasuks võivad hakata ise vedelikke kokku segama või ostma neid kohtadest, mille üle puudub igasugune kontroll nii toodete ohutuse kui kvaliteedi üle. Viimaste tubakaseaduse muudatustega on Eesti teinud kõik selleks, et kõikvõimalik isesegamine ja salaturu maht ja sellega seoses terviseriskid Eestis lähiaastatel oluliselt suureneks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles