Videod ja nõuanded ilutulestiku ohutuks nautimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaata videotest, kuidas raketti või patareid ohutult lasta ja loe päästeameti ning edasimüüjate nõuandeid, kuidas võtta uus aasta ilutulestikuga turvaliselt vastu.

Päästeamet tuletab meelde, et aastavahetusel ilutulestikku vaatama minnes tuleb toas küünlad kustutada ja pürotehnikat kasutada vastavalt juhendile ning kaine peaga, sest ilutulestik on oskamatutes kätes väga ohtlik.

Koostasime päästeameti ja edasimüüjate nõuannetest kümme lihtsat sammu, mida järgides möödub pürotehnika kasutamine turvaliselt ja kaks õpetliku videot, kuidas lasta korrektselt patareisid ja rakette.

  1. Ilutulestiku laskmiseks tuleks valida sobiv koht. Läheduses ei tohiks olla inimesi, autosid, hooneid ega kergesti süttivaid esemeid.
  2. Enne kasutamist vaadata ega tootel pole väliseid vigastusi ja toode on kuiv.
  3. Loe hoolikalt läbi toote kasutusjuhend ja järgi soovitusi.
  4. Otsi päeval välja laskmiseks ja ohutuseks vajalik varustus.
  5. Tootele tuleb valida stabiilne pinnas. Rakett asetada raskesse pudelisse või torru ja väiksemale patareile tuleks ümber panna toestus. Veendu, et rakett liigub torus või pudelis vabalt suunaga otse üles. Raketti ei tohi suruda maa sisse või lasta käest!
  6. Toode tuleks süüdata sirge käega kõrval kükitades. Süütamisel ei tohi kummarduda ilutulestiku kohale.
  7. Peale süütamist eemalduda 20-30m kaugusele.
  8. Pürotehnikat ei tohi lasta käest, rõdult või aknast.
  9. Kui toode on defektne, siis mitte läheneda 15-20 minutit.
  10. Peale toote kasutamist koristada enda järelt üleliigne prügi ja rämps.

Vaata videost, kuidas lasta turvaliselt patarei tüüpi ilutulestiku.

Päästeamet toonitab, et välise vigastusega või kasutusjuhendita pürotehnikat osta ei tohiks. Samuti tuleb pürotehnikat hoida kuivas kohas ja tasub eemale hoida selge joobega inimestest, kes ohutust eirates ilutulestiku lasevad.

Möödunud aastal juhtus ilutulestiku hooletust laskmisest mitu õnnetust. 1.jaanuaril kella poole ühe paiku öösel märkas G4S turvatöötaja Tallinnas Mustamäel kaubanduskeskuse parklas, et uusaastapidustuste käigus sai noor naine vigastada: teda tabas rakett näkku. Teine ilutulestikuohver oli Maardus. Seal sai 36aastane mees käevigastuse. 2015. aasta viimasel päeval sai Tallinnas raketi tõttu vigastada neli inimest, kellest üks viidi haiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles