Täna antakse välja uus postmargiplokk

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus postmargiplokk
Uus postmargiplokk Foto: Eesti Post

Täna annab Eesti Post ühisprojekti raames Soome, Läti ja Rootsiga välja postmargiploki, mis on pühendatud Struve geodeetilisele kaarele.

Struve geodeetiline kaar on Friedrich Georg Wilhelm Struve (1793–1864) eestvõtmisel aastatel 1816–1855 Maa kuju ja suuruse mõõtmiseks rajatud triangulatsiooniahel, mis ulatub Musta mere äärest kuni Norra põhjarannikuni.

Kaare mõõtmine on erakordne näide eri maade teadlaste ja valitsejate koostööst teaduslikul eesmärgil. Kaare pikkus on 2820 km.

Loomise ajal ja veel rohkem kui sajand hiljem oli see pikim mõõdetud meridiaankaar. See läbib praeguse Norra, Rootsi, Soome, Venemaa, Eesti, Läti, Leedu, Valgevene, Moldova ja Ukraina territooriumi.

Kaare moodustanud võrgustik koosnes 258 põhikolmnurgast ja 265 peamisest mõõdupunktist. Algsetest triangulatsioonipunktidest on teadaolevalt säilinud 34, millest kolm asuvad Eestis – üks Tartu tähetornis ja kaks Virumaal Simunas.

Alates 2005. aastast kuulub Struve geodeetiline kaar UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Postmargiplokk nominaalväärtustega 1,16 € on trükitud trükikojas Vaba Maa, tiraaž on 40 000 ja kujundaja Jaan Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles