Miks on pühapäeviti Saksamaa poed suletud? (6)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hornbach, ehituskaupadekett Saksamaal.
Hornbach, ehituskaupadekett Saksamaal. Foto: Caro / Froese

Paljudele on tuttav olukord, kus pühapäeva hommikul vaatab külmkapist vastu tühjus ja on aeg tuleva nädala ostud ära teha.

Saksamaal elades tuleb aga oma oste natukene paremini planeerida, sest pühapäeviti on suur osa poode suletud, vahendab The Local. Ühtlasi sulgevad Saksamaa poed oma uksed ka tööpäeviti varem kui paljude teiste Euroopa riikide poed.

1900. aastal seati riiklikud piirid poodide lahtioleku aegadele ja 1919. aastal oli illegaalne poodi avada pühapäeval, samuti võisid poed muudel nädalapäevadel olla avatud kella seitsmest hommikul kuni õhtul kella seitsmeni.

Selle põhjus ei ole mitte ainult religioosne (mõnes religioonis peetakse pühapäeval töötamist tabuks), vaid nii mõeldakse ühtlasi ka töötajate heaolule.

Pühapäevase puhkepäeva seadustamine kindlustab töötajate puhkamise vähemalt ühel päeval ning väldib seitsmepäevaseid töönädalaid. Seetõttu on pühapäev ka paljudele sakslastele püha.

Vaba pühapäev on terves riigis üsna vältimatu, üks väheseid asju, mida teha saab, on restoranis või kohvikus süüa, rattaga sõita või muuseumi külastada.

Saksamaal olid pikka aega väga ranged reeglid poodide lahtiolekuaja suhtes – 1956. aastal lubati poode tööpäevadel lahti hoida kuni kella poole seitsmeni õhtul ja laupäeviti kella kaheni päeval. Laupäeviti pidid poed kinni olema. Need regulatsioonid kehtisid Lääne-Saksamaal pea 40 aastat.

Ida-Saksamaal oldi poodide lahtiolekuaegade suhtes aga paindlikumad ja nii mõnedki poed olid ka pühapäeviti avatud. Kui müür langes ja kaks riiki üheks said, pidid idasakslased harjuma uute reeglitega.

Alles 1996. aastal otsustas Bundestag ehk Liidupäev (Saksa parlament–toim) alandada poodide lahtioleku aegadele määratud piiranguid ja lubada poodidel olla avatud tööpäeviti kuni kella kaheksani õhtul ja laupäeviti neljani pärastlõunal.

2003. aastal pikendati ka laupäevaseid lahtiolekuaegu kella kaheksani õhtul, kuid suurim muutus tuli 2008. aastal, mil anti maakondadele vabadus otsustada poodide lahtiolekuaegade üle. Berliin kasutas juhust anda ostjatele rohkem vabadust ja teised omavalitsused tulid selle ideega kiiresti kaasa.

Pühapäeviti on siiski suurem osa poode suletud, välja arvatud mõned harvad juhused, kui riigipüha on nädala sees. Samuti on laupäeva õhtuti ja pühapäeviti uksed avanud nn nurgapoed.

Kuigi poodide lahtioleku ajad on muutunud järjest paindlikumaks ja nii mõnedki poed on avatud laupäeval keskööni, ei ole sakslased ise selle trendiga väga kaasa läinud. Paljud poed panevad laupäeviti siiski uksed kell kolm päeval juba kinni, sest ostjaid lihtsalt ei ole.

Ka suured ostuketid on öelnud, et nad ei usu, et pühapäeviti avatud poed tasuks ennast ära.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles