Kui otstarbekas on hoida arvutit pidevalt töös? (1)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Online-häkaton, mille eesmärk oli arendada välja Eestil koroonaviiruse kriisist väljuda aitavad lahendused ning luua konkurentsieeliseid kriisijärgseks ajaks, kujunes suurimaks omataoliseks. Foto on illustreeriv.
Online-häkaton, mille eesmärk oli arendada välja Eestil koroonaviiruse kriisist väljuda aitavad lahendused ning luua konkurentsieeliseid kriisijärgseks ajaks, kujunes suurimaks omataoliseks. Foto on illustreeriv. Foto: AIVAR AOT

Tihti on räägitud, et arvuti sisse-ja väljalülitamine vähendab arvuti eluiga, kuid see ei välista, et arvuti ööpäevaringne tööshoidmine sama tulemusega pole.

Arvuti töös hoidmine kulutab süsteemi komponente sarnaselt sisse-välja lülitamisele, kuid selle tagajärjed võivad ilmneda alles kümne aasta pärast ning seda juhul kui komponente või arvutit ennast ei uuendata, kirjutab tehnikaportaal PCGamer. Mispärast hoida siis arvutit pidevalt töös?

Üheks argumendiks on, et käima minemise ootamise asemel, kuni arvuti tööle hakkab ja oma vajalikud laadimised ära teeb, saab seda lihtsalt ja kiirelt kohe kasutama hakata. Tänapäeval on tegelikult paljudes arvutites juba SSD pooljuht kettad sees, mis vähendavad käivitusaegasid päris palju. Samas kui Windows stardib koos mitmete programmidega, võib see protsess venida endiselt mõne minuti pikkuseks. Teisest küljest on igal arvutil tänapäeval «sleep» funktsioon, ehk võimalus panna arvuti «magama». Funktsioon töötab nii nagu peab, kuid mõnikord võib juhtuda, et arvuti lihtsalt ei ärka ja tuleb uuesti taaskäivitada, mistõttu võib salvestamata töö kaotsi minna.

Põhjalikumad arvutikasutajad on erinevate programmidega teinud oma seadme läbi veebi kättesaadavaks teinud ja kui arvutit kinnisena hoida, siis pole võimalik sisule ligi pääseda, juhul kui see pilves pole.

Veel üheks argumendiks on, et hoides arvutit koguaeg suletuna ei ole masinal võimalik enda toimetusi teha. Protsessid nagu viiruste otsimine ja süsteemi uuendamine viidaks toimuks siis samal ajal, kui kasutad arvutit ning siis võib kasutamiskogemus muutuda aeglasemaks ja ebameeldivaks.

Kuigi arvuti töös hoidmisel on mitmeid häid omadusi, on siiski olukordi, millal tuleks seade välja lülitada. Näiteks elektrikulude kokkuhoidmiseks tasub arvuti sulgeda. Juhul kui sul pole just emailide kirjutamiseks ja veebis surfamiseks mõeldud seade, võib arvuti päris palju voolu nõuda. Lisaks tasub ka õnnetuste vältimiseks seade välja lülitada. Pole välistatud, et vooluvõrgu ülepinge või mõni äiksetorm su seadmele liiga võib teha. Mõnikord võib arvutist puhkeda tulekahju hoopis mõne vigase komponendi tõttu, kuid see oht on alati mõne seina jäetud tehnikaseadmega.

Lifehacker.com märgib, et kui hoida arvutit pikalt töös võivad kerkida esile kummalised probleemid, mis lahenevad imekombel kui taaskäivitad arvuti. Seega tasub enda harjumustest lähtuda, kas tasub hoida arvutit koguaeg töös, panna ta magama või hoopis sulgeda, kui kodust väljud või magama lähed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles