Toidutootjad saavad taas pääsumärki taotleda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ootab toidutootjatelt taotlusi pääsukesemärgi saamiseks.

Kuni 8. novembrini ootab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda toidutootjatelt taas taotlusi oma toodetele Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi ehk pääsukesemärgi taotlemiseks. Pääsukesemärk antakse Eestis kodumaisest põhitoorainest valmistatud kvaliteetsele tootele.

«Tootes kasutatud kodumaise tooraine esiletõstmine on viimasel ajal muutunud tarbijate jaoks üha olulisemaks, mistõttu pakub pääsukesemärk unikaalse võimaluse selle rõhutamiseks,» ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Eesti Konjunktuuriinstituudi 2016. aasta detsembris avaldatud uuringu «Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2016” kohaselt on EPKK välja antav toote päritolu ja kvaliteeti näitav pääsukesemärk jätkuvalt Eesti kõige tuntum toidumärgis (tuntus 94%). Kodumaiseid tooteid eelistab sisseoste tehes 85% tarbijaid.

EMORi 2016. aastal tehtud uuring kinnitab, et tarbijate usaldus EPKK pääsukesemärgi vastu püsib kõrge – üheksa inimest kümnest peab märke usaldusväärseteks. Usaldusväärsust lisab ka järjekindel ekspertide tehtav toodete kvaliteedi järelkontroll.

Järgmine toodete kvaliteedi hindamine toimub novembris. Tooteid hindavad toidukvaliteedi tunnustatud eksperdid järgmistes tootegruppides: aedviljatooted, kastmed, mesi, hoidised, valmistoidud, imiku- ja väikelaste toit, taimeteed, mittealkohoolsed joogid, alkohoolsed joogid, kalatooted, lihatooted ja munad, piimatooted, pagari- ja kondiitritooted, teraviljatooted.

Pääsukesemärk näitab toidutoote kõrget kvaliteeti, lisaks on pääsukesemärki kandva toote valmistamisel kasutatud põhitooraine 100% eestimaine. Eksperdid hindavad pimetestil toote maitset, välimust, konsistentsi ja lõhna. Selleks, et tagada märki kandvate toodete läbivalt kõrge kvaliteet, tehakse lisaks toodete esmasele hindamisele jooksvalt ka märgiga toodete järelhindamisi. Samuti kontrollitakse pisteliselt ettevõtetes pääsukesemärgiga toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles