Üle piiri tuuakse viis korda rohkem sigarette (11)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarettide hinnad aasta algul Valga kaupluses Riskal.
Sigarettide hinnad aasta algul Valga kaupluses Riskal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel nädalal avaldatud uuringust selgus, et Läti maksumärgiga sigarettide tarbimine on Eestis aastaga viiekordistunud. Tubakatootjate Eesti Assotsiatsioon näeb siin peamise põhjusena piiriülest alkoholikaubandust.

Möödunud aastal tõusis Eestis tarbitud Läti maksumärgiga sigarettide hulk kolmelt miljonilt 15 miljonile, näitas uuring. Tubakatootjate ametiliit usub, et üle piiri ei sõideta mitte tubatoodete pärast eraldi, vaid sigarette ostetakse pigem alkoralli kõrvalt. «Seda kõrvalmõju tunnevad nii tubakatootjad kui ka nende toidukaupade tootjad, kelle hinnad on tänu Eesti aktsiisipoliitikale Läti hindadest palju kallimad,» märkis Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooni esindaja Taavi Salumets.

Eesti ja Läti sigarettide hinnavahe on uuringu järgi praegu keskmiselt 35 eurosenti ning tuleval aastal kasvab hinnavahe veelgi. «Kui tänavu on hindade erinevus erinevates tootesegmentides 15–70 senti pakilt, siis pärast järgmiste aastate aktsiisitõuse kasvab hinnavahe 2020. aastaks keskmiselt 70 sendini pakilt, kui võtame arvesse erinevate kategooriate keskmise,» selgitas Salumets.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles