Spetsialistid aitavad valida: millist sülearvutit vajad sina?

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevas hinnaklassis sülearvutid Euronicsi kaupluses.
Erinevas hinnaklassis sülearvutid Euronicsi kaupluses. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

On paratamatu, et vana ja truu sülearvuti jääb aeglaseks ning tuleb asuda moodsama mudeli otsingutele. 

Palusime tehnikapoodide ekspertidelt nõu ja kõik on ühel arvamusel, et esmalt tuleb kasutajal mõelda, milleks sülearvutit eelkõige kasutatakse.

Flexi sülearvutikeskuse müügikonsultant Hannes Sammalpärg toob välja valikul tihti ununeva komponendi – korpuse. Tema sõnul ei pruugi suure jõudluse ja madala hinnaga sülearvuti korpus olla kõige vastupidavam. Samas kui valitakse arvutit, mida kasutatakse peamiselt just kodus, ei ole müügikonsultandi sõnul väga otstarbekas maksta juurde selle eest, et arvuti oleks üliõhuke või tugevas metallkorpuses.

Kui on vaja arvutit, millega käia loengutes ja igapäevaseid netitoimetusi teha, siis pole ilmselt otstarbekas soetada ülivõimast mänguriarvutit, millel kaalu üle kahe ja poole kilo ning aku kestus suure voolutarbe tõttu kehvapoolne, rääkis Sammalpärg.

Soodsate arvutite puhul peaks jälgima ka pesade paigutust, mis asuvad arvuti külgedel või taga. Sammalpärg ütles, et mõnel mudelil on vaid kaks USB pesa ja need võivad olla sedavõrd tihkelt kõrvuti, et kui ühte paigutada priskem netipulk, katab see ka teise pesa. Lisaks on soodsatel arvutitel müügikonsultandi sõnul tihti pehme plastist korpus. «Tuleb veenduda, et arvuti kest vastaks teie kaasastassimise harjumustele.»

Peale välimuse on oluline sisu

Arvutit valides tasub komponentide poolest silmas pidada ka tehnilisemaid osi ehk arvuti sisu. Näiteks on tänapäeval väga tähtis osa sülearvutil SSD ehk pooljuhtketas, mis on kümneid kordi kiirem kui vana HDD ehk mehaaniline ketas. Tehnikapoe Klick tootejuht Jaak Siinmaa ütles, et optimaalse suurusega ketas on tavakasutajale 256 gigabaiti (GB) ja kui on vaja rohkem mahtu, siis on olemas mudeleid, millel on nii SSD kui ka HDD. Siinmaa märkis, et nii on arvuti kiire ja kasutajal on piltide, videote ja dokumentide jaoks piisavalt ruumi.

Peale sisemälu on tähtis ka RAM ehk muutmälu või põhimälu. «Endiselt leiab turult 4 GB põhimäluga mudelid, mis on tänapäeval minimaalselt piisavad, et kasutada arvutit ilma, et see hanguks,» ütles Siinmaa ja lisas, et nemad soovitavad kindlasti eelistada mudeleid, millel on põhimälu vähemalt 6 GB. «Programmid nagu Google Chrome ja Internet Explorer kasutavad veebis surfamisel palju põhimälu ning 4 GB mudeliga võib juhtuda, et arvuti hangub, kui on avatud palju vahelehti või YouTube’i videoid.»

Klicki tootejuht lisas, et tähelepanu tuleb pöörata ka arvuti protsessorile ehk ajule. Piiratud eelarvega kasutaja leiab turult mitu mudelit, mis on varustatud Intel Celeroni või Pentiumi protsessoriga. «Need protsessorid on mõeldud lihtsamaks tööks ja veebis surfamiseks. Need on piisavalt võimsad, et arvuti ei tundu aeglane, kuid nendega tõsisemat tööd tehes või mängides võivad need jääda ebapiisavaks ning hanguda,» ütles Siinmaa. Kui sülearvuti eesmärk on tõsisem töö, disain või videomängud, siis tuleks tootejuhi sõnul eelistada Inteli core i3, i5 või i7 protsessoreid, kuid sobivad ka AMD toodetud analoogsed A10, A12 või FX seeria protsessorid.

Euronicsi tootespetsialist Kristjan Terase ütles, et kui on plaanis lihtsalt e-kirju kirjutada, siis pole vaja võimsate näitajatega arvutit. Kui on kavas videoid monteerida või fotosid töödelda, tuleb tootespetsialisti sõnul arvestada kindlasti seadme võimsusega ning leida endale võimekas arvuti. Seega tasuks näiteks filmitudengitel varuda suurem eelarve, kui on soov asukohast sõltumata monteerida.

Vali endale sobiv hinnaklass

Terase sõnul saab 600 euro eest soetada sülearvuti, millel on kiire Inteli protsessor, võimekam videokaart ja kvaliteetne ekraan. Spetsialisti sõnul sobib selline arvuti mitmesugusteks toiminguteks, nagu pilditöötlus ja kergemate mängude mängimine. Ühtlasi on Terase sõnul tegemist ka kõige populaarsema hinnaklassiga ja sääraseid arvuteid võib kasutada ka mitme aasta pärast.

Kallimasse hinnaklassi jäävad ultrabook’id ja mängurite sülearvutid. Terase sõnul on esimesed kerged ja kompaktsed sülearvutid, millel on väga võimekad komponendid, madal elektritarve ja õhukese raamiga ekraan. «Nõnda võib ultrabook olla mõõtmetelt sama suur kui tavaline 13-tolline sülearvuti, kuid selle sisse mahub hoopis 14-tollise diagonaaliga ekraan, millele saab korraga kuvada rohkem infot.» Madala elektritarbe tõttu ei pea kasutaja muretsema ka aku mahutavuse pärast. Tootejuht ütleb, et ühe laadimisega saab ultrabook’e kasutada lausa 12 tundi.

Teras ütleb, et mänguriarvutitest võib leida absoluutse riistvara tipu ja seetõttu tulevad need toime ka videotöötluse või 3D kujundusprogrammidega. Loomulikult on selliste sülearvutite hind ka sisule vastav.

Kas Mac või PC?

Flexi müügikonsultant Sammalpärg ütles, et Apple’i sülearvutid ei ole ülehinnatud ning Apple’i ökosüsteem, tarkvara ja koostekvaliteet on suurepärased. Samas on tema sõnul Windowsiga arvutikasutaja käed töökeskkonnas vabamad, USB pesad on alles ja arvutid on taskukohasemad. «Näiteks Lenovo või Delli premium-äriklassi masinad suudavad MacBook Pro 13 soodsama hinna juures pakkuda kolm korda pikemat garantiid, pritsme-, põrutus-, tolmu- ja kes teab mille kindlust veel, dokkimisvõimalust ja ID-kaardi lugejaid jne.»

Euronicsi esindaja tõi välja, et Apple’i arvutid on endiselt populaarsed ja pakutav riistvara koos tarkvarapaketiga on toote hinnaga kooskõlas ning kes on korra Maci kasutanud, see kipub ka järgmise arvuti just Apple’ilt soetama, kuid hinna poolest kuuluvad Macid kahtlemata kõrgemasse klassi. Klicki tootejuht arvab samuti, et hind on analoogse võimsusega Windowsil töötavast sülearvutist märkimisväärselt kallim ja lisab, et kasutajal puuduvad võimalused tulevikus sülearvuti riistvara uuendada. «Apple’i puhul võlub kasutajat selle lihtsus, kuid kasutajale ei ole jäetud väga palju võimalusi muudatusi teha.»

Soovitatud mudelid:

  • Asus R416NA – Intel Pentiumi protsessor, 4 GB RAM, 128 GB SSD kõvaketas, integreeritud videokaart. Hind Flexi sülearvutikeskuses 455 €.
  • HP Pavilion 15 (2017) – AMD A9 protsessor, 8 GB RAM, 128 GB SSD + 1000 GB HDD, integreeritud videokaart. Hind Klickis 599.99 €.

  • Lenovo IdeaPad 110-15ISK – Intel i5 protsessor, 8 GB RAM, 256 GB SSD kõvaketas, integreeritud videokaart. Hind Euronicsis 599.99 €.

  • HP ENVY x360 15 – Intel i5 protsessor, 8 GB RAM, 1000 GB HDD kõvaketas, integreeritud videokaart. Hind Euronicsis 999.99 €.

  • HP Omen 15 – Intel i5 protsessor, 8 GB RAM, 128 GB SSD kõvaketas, nVidia GeForce GTX 1050 videokaart. Hind Euronicsis 999.99 €.

  • Apple MacBook Pro (2017) – Intel i5 protsessor, 8 GB RAM, 128 GB SSD kõvaketas, integreeritud videokaart. Hind Euronicsis 1379 €.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles