Katse: kui palju pannakse Eesti kiirtoidukohtades joogi sisse jääd?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jää eraldamine Coca-Colast.
Jää eraldamine Coca-Colast. Foto: Erik Prozes

Levib arusaam, et kiirtoidukohtades pannakse tops enne jääd täis ja alles siis valatakse törts jooki sinna peale. Postimehe tarbijaportaal käis ja uuris, kui palju McDonald'sis ja Hesburgeris joogile jääd lisatakse.

Esimesena tellisime McDonald’sist pooleliitrise Coca-Cola. Küsisime juurde ka ühe topsi, et kohe pärast joogi kätte saamist, enne kui jää sulama jõuab hakata, kokakoola ühte topsi valada ja jää teise jätta.

Pärast valamist selgus, et McDonald'si puhul ei pea müüt tohutust hulgast jääst paika. Jääd oli vaid nii palju, et topsipõhi ära katta.

McDonald'sist ostetud Coca-Cola.
McDonald'sist ostetud Coca-Cola. Foto: Erik Prozes

McDonald's Baltikumi tegevdirektori Vladimir Janevski sõnul näeb McDonald’s restoranide tavapraktika ette, et töötaja kasutab jää doseerimiseks spetsiaalset kühvlit, mis mõõdab ligikaudse jääkuubikute koguse topsi kohta. «Seejärel lisatakse jääle jook. Kui külastaja ei soovi jääd joogi sisse, siis tuleme tema soovidele alati vastu,» sõnas ta.

Hesburgerist tellisime samuti pooleliitrise Coca-Cola. Kui palusime ühte lisatopsi, siis selgus, et selle eest tuleb välja käia 0,25 senti. Et katse aus oleks, maksime topsi eest ja hakkasime jooki jääst eraldama.

Topsis, kuhu jäi jää, paistis kaks ja pool jäätükki. Coca-Colat sisaldav tops oli aga peaaegu sama täis kui koos jääga.

Hesburgerist ostetud Coca-Cola.
Hesburgerist ostetud Coca-Cola. Foto: Erik Prozes

Hesburgeri rahvusvahelise arendus ja turundus direktor Ieva Salmela sõnul on nende restoranides on kolmandik topsist jääd ja automaat doseerib vastavalt joogitopsi suurusele sinna täpse koguse karastusjooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles