7 märki, et oled suhkrust sõltuvusse sattunud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiustusi on kiusatus kohe mitu tükki korraga süüa.
Maiustusi on kiusatus kohe mitu tükki korraga süüa. Foto: Panthermedia / Enrico Mantegazza

Suhkru liigtarbimise teadvustamiseks tuleb esmalt enda ümber vaadata ning hinnata oma enesetunnet – kui kodus vedeleb ohtralt maiustusi ning vaid nende söömine teeb tuju heaks, on võimalik, et oled suhkrust sõltuvusse sattunud.

Kuigi suhkrut leidub ka leivas, piimatoodetes ja mahlades, siis enim armastavad suhkrusõbrad ikkagi toite, mis on suhkruga suisa üle kallatud – küpsiseid, komme, šokolaade jm, kirjutab The List. Iseenesest ei tee suhkur midagi halba, ent kui seda süüa igapäevaselt suures koguses sisse, võivad kaasneda mõningad tervisemured.

Pidev väsimus. Selle võivad põhjustada ka mitmed teised tegurid, ent kui tarbid päeva jooksul ohtralt suhkruid ja süsivesikuid, jääb valkude ja rasva osakaal menüüs ilmselt napiks. Need aitavad aga kõhtu täis hoida ning energiatasemel stabiilsena püsida. Kui tarbid päevas hulga suhkrut, siis hüpitadki oma energiat kiirelt kõrgele ja sama jõudsalt see ka vaibub.

Magusaisu täielik rahuldamine muutub väga raskeks. Kui tundub, et magusaid ja rasvaseid snäkke võiks justkui lõpmatuseni süüa ning vaid mõne ampsuga piirdumine muutub aina raskemaks, on see märk suhkrusõltuvusest.

Rasvavabade toodete eelistamine. Teada-tuntud on tõsiasi, et toode võib olla küll märgistatud rasvavabana või väherasvasena, ent maitse parandamise arvelt on sinna enamasti lisatud hulk suhkrut. Kui tahad suhkrutarbimisega tagasi tõmmata, ei ole rasvavaesed tooted parim valik.

Tuju paraneb pärast suhkrutarbimist. On normaalne, et tükike šokolaadi teeb kehva tuju paremaks, tõstes veresuhkrutaset ning andes energiat, ent kui pidevalt selle järele küünitad, ei ole asi enam pelgalt tujuparandamises.

Magusad toidud ei tundugi enam nii magusatena. Kui toidad oma maitsemeeli pidevalt maiustustega, siis võib juhtuda, et need muutuvad suhkru suhtes tundetumaks ning maiustused ei maitsegi enam nii magusatena.

Kodu on maiustusi täis. Kahtlemata on parim viis maiustusi vältida neid vähemalt mitte koju kaasa osta, ent kui sa sellest loobuda ei suuda, siis probleem ka ei lahene.

Suhkrutarbimise piiramine paneb pea valutama. Sama võib ette tulla ka siis, kui otsustad loobuda hommikukohvist või mistahes muust harjumuseks saanud mugavustoidust. Peavalud ning tujumuutused annavad märku, et ihaldad suhkrut rohkem kui ehk endale teadvustad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles