10 toitu, mis hoiavad hambad tervete ja tugevatena

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvikad.
Jõhvikad. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Hammaste tervise tagavad mitmed vitamiini- ja kaltsiumirikkad toiduained, millel on hea mõju ka teistele tervisenäitajatele.

Toiduportaal FoodBeast soovitab hammaste tervise ja puhtuse tagamiseks lisaks elementaarsele hoolitsusele süüa järgnevaid toite.

Jogurt – kaltsiumi- ja valgurikas jogurt tugevdab hambaemaili, samuti aitavad jogurtis leiduvad probiootikumid ennetada hambaaukude teket. Magusatele jogurtitele tasub aga sel puhul eelistada maitsestamata jogurtit.

Juust – sarnaselt jogurtile on juust hammastele hea just oma kaltsiumi- ja valgusisalduse tõttu. Juustu söömine tõstab mõnevõrra ka pH-taset suus, mis alandab hammaste lagunemise riski.

Lehtkapsas – selles sisalduv foolhape vähendab igemehaiguste ohtu ning lehtkapsa närimine toimib loodusliku suupuhastina.

Oad – sarnaselt lehtkapsale tekib ube süües suurem süljeeritus, mis justkui peseb suurema osa baktereid hammastelt niisama ära.

Õunad – õuntes leidub üllatuslikult fluoriidi, mis on ka enamike hambapastade koostisosade hulgas. Fluoriid vähendab hammaste lagunemise ja igemehaiguste tekke ohtu.

Maasikad – neis leiduv õunhape toimub loodusliku ja kahjutu hambaemaili valgendajana.

Porgandid – A-vitamiini poolest rikkalike porgandite söömine tagab selle, et hambad on terved ja tugevad ning suus vaid head bakterid.

Mandlid – nii nagu mitmed eelpool nimetatud toiduained, on ka mandlid rikkalikud kaltsiumi ja valgu poolest ning tugevdavad hambaid.

Seller – selleris leidub palju A- ja C-vitamiini ning seda närides hõõrud hammastelt maha ebatervislikud bakterid.

Jõhvikad – hiljutised uuringud on näidanud, et jõhvikate tarbimine takistab suus hambakattu tekitavate bakterite levimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles