Amet: vihmaga võib õhkbatuutide kasutamine olla keelatud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dimitri Kotjuh/Järva Teataja

Suvi on meelelahutushooaeg ja paljudele teenusepakkujatele ainuke aeg tulu teenimiseks, paraku tuleb arvestada, et õhkbatuutide kasutamisele vihmaste ilmadega kehtivad piirangud. 

Tarbijakaitseamet on järelevalve käigus tuvastanud mitmeid juhuseid, kus lastel võimaldatakse batuutidel hüpata ka vihmasaju korral vaatamata sellele, et batuutide kasutamine vihmaga üldjuhul ei ole lubatud - seda nii elektrisüsteemidest ja –seadmetest tingituna, kui ka seetõttu, et märjal ja libedal alal ei suuda laps oma liikumist kontrollida ning õnnetused on kerged juhtuma.

Vihmaga võib teenust pakkuda vaid juhul, kui batuudi kasutusjuhendi järgi see ei ole keelatud, batuut on katusega ja kinniste seintega (välistatud on hüppeala märjakssaamine) ning elektrisüsteemid ja –seadmed on nõuetekohaselt kaetud. Muudel juhtudel tuleb vihma korral teenuse pakkumine peatada ning lapsed võivad uuesti hüppama lubada alles vihmasaju lakkamisel, kui hüppeala on kuiv.

Nõuanded, kuidas tagada ohutus õhkbatuudi kasutamisel:

Välitingimustes kasutatavad batuudid peavad olema ankurdatud ning kõik tootjapoolsed kinnituskohad, sealhulgas kõrgete batuutide ülemised ankurduskohad, peavad olema vastavalt tootja juhistele kinnitatud ka juhul, kui batuut asub kõval pinnasel, näiteks asfaldil.

Täispuhutav batuut peab asuma eemal kõikvõimalikest ohtudest, näiteks elektriliinid, aiad, puud.

Õhkbatuudi paigaldusala peab olema puhas teravatest esemetest.

Õhkbatuudi ümber tuleb tagada vaba ala.

Puhur ja kaablid ei tohi olla kättesaadavad tarbijatele ega teistele kõrvalistele isikutele, sealhulgas tuleb välistada juhtmetesse takerdumise võimalus.

Tootja poolt batuudi ohutuks kasutamiseks ettenähtud ohutusteave batuudi kasutajale peab laatadel, väliüritustel, mängualadel kasutatavatel batuutidel olema selgesõnaliselt iga batuudi juures välja toodud. Muu hulgas peab olema kirjas mitu inimest tohib korraga batuudil hüpata, mis vanuses, kaalus või kasvus lapsed batuudil hüpata tohivad, hüppamine peab toimuma täiskasvanu järelevalve all, ei tohi teha saltosid, mürada, tõugelda.

Vajalik on tagada täiskasvanud järelevaataja olemasolu, kes jälgib ja koordineerib batuutide kasutamist, sealhulgas kasutajate arvu ning saab koheselt reageerida õnnetuse või batuudi tühjenemise korral.

Batuut ei tohi olla rebenenud või vigastatud.

Tuleb jälgida ilmastikuolusid. Vihma ja tugeva tuulega (tuulekiirus enam kui 11 meetrit sekundis) õhkbatuuti kasutada ei tohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles