Saartel turiste ringi sõidutavad veoautod rikuvad seadust (12)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veoautoga sõidutatakse inimesi ka Kihnu saarel.
Veoautoga sõidutatakse inimesi ka Kihnu saarel. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti saartel hakkavad silma vanad veoautod, millega tehakse inimestele ekskursioone. Selgub, et saartel tavaline turistide sõidutamise viis on tegelikult seadustega vastuolus.

Prangli saarevanema Terje Lilleoksa sõnul on sääraseid veoautosid saarel paarkümmend, kirjutab Harju Elu. Milles siis peitub vastuolu? «Liiklusseaduse järgi võib veoauto kastis inimesi vedada ainult sõjavägi,» kurdab Lilleoks.

Eesti saarte kogu (ESK) juhataja Leo Filippov selgitas, et praegu puuduvad täpsed andmed, kui palju toimub väikesaartel turistide vedu veoauto kastis. «Nagu mujal maailmas, on selline viis kasutusel just saare tutvustamisel ja ringsõitude korraldamisel raskemini läbitavatel teedel. Sõidukiirus on sellistel sõitudel (väga) väike. Veoautokastis istumine on kohandatud inimestele turvaliseks,» arvab ta.

Vandeadvokaat Indrek Sirk tsiteerib liiklusseaduse paragrahvi 34 lõiget 2: «Sõitjaid tohib vedada ainult valmistaja poolt ettenähtud kohtadel ja viisil. D1E-alamkategooria autorongi koosseisus olevat haagist ei tohi kasutada sõitjate veoks. Veoauto kastis tohib sõita vaid veost saatev või veose järele minev isik tingimusel, et tema jaoks on allpool luukide ülemist serva istumiseks sobiv ja ohutu koht, kusjuures suurim lubatud sõidukiirus ei tohi ületada 60 kilomeetrit tunnis.»

Sama paragrahvi lõige 3 kõlab nii: «Kaitseväes ja Kaitseliidus tohib sõitjaid vedada inimeste veoks kohandatud veoautodega, kusjuures suurim lubatud sõidukiirus ei tohi ületada 60 kilomeetrit tunnis.»

Terje Lilleoks tõdeb, et väikesaartel ei ole neid nõudeid lihtsalt täidetud, kuid sellest kevadest asus politsei seda rangemalt kontrollima. Pranglil ei ole seni trahvi siiski tehtud. «Ei ole tabatud.»

Loe pikemalt Harju Elust.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles