Telia ruuter lõi kliendi koju kaitsmata internetivõrgu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetiruuter. Pilt on illustratiivne.
Internetiruuter. Pilt on illustratiivne. Foto: Valgamaalane

Facebooki grupi «Itimehed» liikmed avastasid turvaaugu Telia ruuterites, mis loovad lisaks olemasolevale võrgule ka avatud Wi-Fi võrgu, mida igaüks võib oma äranägemise järgi kasutada.

Probleemi avastaja kirjeldusest selgub, et mure seisneb Telia pakutavatel Inteno ruuteritel olevas tarkvaras, vahendab tehnoloogiaportaal Geenius. Kasutaja ise koduse võrgu ülesseadmisel väidetavalt vigu ei teinud - võrk oli kaitstud tulemüüriga ning ruuteri sätted seatud nii, et võrk oleks ligipääsetav vaid parooliga.

Samas kui kasutaja koju saabusid külalised, said nad muretult sisse logida koduomaniku jaoks tundmatusse Broadcom võrku, mis ei olnud kaitstud parooli ega muu turvameetmega. See tekitab aga turvariski, kuna internetiühendust on võimalik väärkasutada, näiteks omaniku IP-aadressi pealt rämpsposti saata või panna toime küberründeid.

Telia telekommunikatsiooni teenuste allüksuse juhi Kalle Arula tõdes, et antud oht ei tulene otseselt tarkvarast, vaid valest kasutusest. «Nimelt asjaolust, et selle asemel, et kasutada Telia soovitusi, mis tulevad ka esimese vastena Google’ist välja, soovivad IT-entusiastid oma võimeid proovile panna ja süsteemide seadistustega katsetada,» ütles ta.

Loe pikemalt Geeniusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles