Kuidas valmistada tervislikku burgerit?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burgeri sisse käigu ohtralt köögivilju ning pigem väiksem lihapihv.
Burgeri sisse käigu ohtralt köögivilju ning pigem väiksem lihapihv. Foto: Panthermedia / Konstantin Senyavskiy

Hamburgeri nautimises pole midagi halba, ent kui see muutub sagedaseks toidukorraks, võiks burgeri vahele valida tervislikumad lisandid.

Hamburger ei pea tingimata koosnema rasvasest pihvist, juustutükist ja ohtrast kastmest, vaid maitsvaks saab selle teha ka juurviljade ja maitsetaimedega. Fox News annab viis nippi, kuidas nautida maitsvat mahlast burgerit ilma süümepiinu tundmata.

Burger kapsalehe vahele. Kui sa burksisisuga koonerdada ei taha, siis võiks samas burgerisaia aegajalt vahetada kas hiinakapsa, jääsalati, lehtsalati või muu rohelise vastu. Täidis mahub ka kapsalehtede vahele ära ning püsib koos, samal ajal hoiad aga saia arvelt hulga kaloreid kokku. Muudel juhtudel on kasulik valida täisterakukkel, mis sisaldab rohkem kiudaineid kui tavaline valge sai.

Lisa juurvilju. Et täidise rohkuses mitte kaotada ja samas tervislikum amps valmistada, valmista pihv tavapärasest poole väiksem ning lisa liha arvelt rohkesti sibulat, seeni, paprikat, kurki, tomatit või mistahes muid köögivilju. Mida rohkem tervislikke lisandeid, seda maitseküllasem burger valmib.

Lisa rosmariini. Kui küpsetada burgeripihvi kõrgel kuumusel ning seda kõrvetada, võivad lihas tekkida kahjulikud heterotsüklilised amiinid (HCA). Nende teket saab mõnevõrra ennetada, kui lisad liha sisse hakitud rosmariini, milles leiduvad antioksüdandid võivad nende ühendite teket kuni 90 protsendi ulatuses vähendada.

Lisa hapukapsast. See mitte vaid ei anna burgerile head maitsenüanssi, vaid on ka hea probiootikumite allikas, mis soodustab soolestiku tööd. Seedetrakti toimimist võivad mõjutada muuhulgas ebatervislik toitumine, stress ning tugev antibiootikumite kuur, mistõttu on oluline oma toidus hoida igapäevaselt probiootikume.

Otsusta väikeste burgerite kasuks. Kui burgerivalmistamise juurde kuuluvad ka friikartulid, salat ja veel mõned grillitud tooted, siis on kõht pärast selle kõige ära söömist ilmselt pungil täis. Maitseelamuse saad kätte aga ka väiksemat sorti burgerist ning seejärel jääb kõhtu veel ruumi ka teiste toitude jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles