Kohv jätab hammastele jäädavad plekid: müüt või tegelikkus?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv on paljude meelisjook.
Kohv on paljude meelisjook. Foto: Panther Media/Scanpix

Sage kohvijoomine võib mõjutada hammaste välimust, kuid seda saab ennetada ning õige hoolduse abil ei teki ka sellest hammastele pruunikaid plekke.

Suur kohvisõber võib nautida mitut tassitäit virgutusjooki päevas, kuid et hambad püsiks kaunid ka sellest hoolimata, tasub nende eest korralikult hoolitseda. Samas ei ole ka iga jutt hammaste pruunikaks muutumise kohta tõene. KAFO kohvikoolitaja Annika Andresen kogus kokku erinevad müüdid kohvi mõjust hammastele.

Müüt: kõrrega juues ei teki hammastele plekke. See ei pea paika. Tegelikult on pea võimatu kõrrega juues vältida kohvi kokkupuudet hammastega. Kui tunned suus kohvi maitset, siis on hambad juba kohviga kokku puutunud ning kõrrest pole võimalike plekkide ennetamisel abi.

Müüt: kohvi ja vett tuleb juua vaheldumisi. Vastab tõele: kui jood kohvi, siis võib tõepoolest hoida käeulatuses ka klaas vett, sest pärast kohvi aitab suurem sõõm vett ära uhada suurema osa ainetest, mis hambaid määrida võivad. Kui oled aga eriti suur kohvisõber, siis võib vett juua ka kohvilonksude vahele.

Müüt: kohviplekid tekivad hammastele isegi siis, kui kasutada hambaniiti. Kuigi võib tunduda, et hambaniidiga puhastatud hambavahed ei mõjuta hamba pinnale tekkivaid plekke, siis tegelikult on see vale. Peamine põhjus, miks hammaste äärtesse plekid tekivad, on just see, et inimesed ei kasuta hambaniiti ning hambavahedesse kogunebki mustus, mis hammastele plekid jätab. Sellest tulenevalt võib tekkida lisaks plekkidele ka hambakatt või halvemal juhul isegi igemepõletik.

Müüt: hambapesu peale kohvijoomist aitab plekke ennetada. Võib tunduda loogiline, et plekkide tekkimise vältimiseks tuleks kohe peale kohvi joomist hambad ära pesta. See on aga väär – just pesemist tuleks vältida, kuna kohvi happelisus pehmendab hamba emaili ja nii võib peale kohvi joomist hambaid pestes email kergesti kahjustada saada, mis muudab plekkide tekke veelgi tõenäolisemaks.

Müüt: kohviplekid saab hammastelt ära valgendavate plaastrite abil. Kindlasti mitte, sest erinevad kemikaalid valgendamiseks mõeldud plaastrites muudavad hambad hoopis poorsemaks ehk tekitavad hammastesse pisikesi auke, mis lubavad kohvil kergemini hammastele plekke tekitada.

Müüt: kohviplekke ei saa hammastelt enam maha, kui need on juba tekkinud. Plekid hammastel tulenevad eelkõige määrdunud hambakatust, mitte hammastest endist. Kui hammastele on kohvi tõttu tekkinud plekid, siis see tähendab, et inimesel on hambakatt, mida saab lasta hambaarsti juures eemaldada. Seega pole müüdil alust, sest hammastel olevatest kohviplekkidest on kindlasti võimalik vabaneda.

Kõige parem oleks järgida erinevaid soovitusi nii, et kohviplekke ei tekikski. Neid aitab tõhusalt ennetada pidev hambapesu, suuvee ning hambaniidi kasutamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles