Tasub teada: kuidas tagada kodus gaasiohutus

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingugaasiandur.
Vingugaasiandur. Foto: Margus Ansu

Gaasiohutusele on pärast mulluseid õnnetusi hakatud rohkem tähelepanu pöörama, samuti on vingugaasiandurite kohustuslikuks muutumise eel kasvanud juba ka nende müük.

Gaasiseadmete paigalduse ja hooldusega tegeleva ettevõtte Gaspre tehnikajuht Simmo Paomets tõdes, et selle aasta esimeses pooles on nende tehnikud väljastanud ligi 20 akti, kus on märgitud vannitoa puudulik õhuvahetus.

«Neid ei ole liiga palju. Tehnikud kirjutavad aktidele soovituse, et tuleb tegeleda värske õhu juurdepääsu võimaluse loomisega,» märkis ta. Oluline on teada, et värske õhu puudumine vannitoas soodustab gaasi ebapiisavat põlemist ja mürgise vingugaasi CO teket. Gaasiveesoojendiga vannitoa ukses peavad olema avad värske õhu ligipääsuks.

Paomets nentis, et vahel sellega ei arvestata ja paigaldatakse remondi käigus uus vannitoa uks, milles pole õhuavasid, kuigi neid saab saagida tikksaega kasvõi ise ning piklikke reste on ehituspoodides saada.

Alates 2018. aastast on lisaabinõuna kohustuslik vingugaasiandur igas eluruumis, kuhu on paigaldatud korstnaga ühendatud gaasiseade. Andurit ei pea paigaldama, kui tehniliste ja ehituslike abinõudega on välistatud vingugaasi teke ja ruumi sattumine.

Gaspre on andureid tänavu müünud sadakond, mida on Paometsa sõnul vähevõitu. Samuti andureid müüva Tamrexi kommunikatsioonispetsialist Diana Karmo märkis, et andurite müük märkimisväärselt tõusnud ei ole, sest inimesed käivad neid kogu aeg ostmas, kuid tõepoolest on hiljuti huvi nende vastu kasvanud ning esitatakse rohkem küsimusi. Ka Suitsuandur.ee veebileht kirjutab, et seoses vingugaasianduri kohustuslikuks muutumisega on hüppeliselt kasvanud nõudlus nende järele.

Gaasiseadmete müüja Bosch eestvõttel on hiljuti loodud veebileht ohutugaas.ee, mis jagab infot gaasikütte tööpõhimõtete ja selle ohutusnõuete täitmise kohta. Veel leiab teavet, mis on kasulik nii gaasikütet kui ka gaasiveesoojendit juba kasutavate inimeste kui ka nende jaoks, kes alles valivad sobivat küttesüsteemi. Oluline on, et gaasiseadmed ei ole ohtlikud, vaid ohte võib tekitada nende vale kasutamine.

Olulised näpunäited:

  • Gaasiseadme paigaldamiseks valige ettevõte, millel on sertifitseerimisasutuse väljastatud pädevustunnistus ja ametis gaasitööde juhtivisik. Soovitav on lisaks valida gaasiseadmetega seotud töid teostama isik, kellel on gaasiseadme tootja väljastatud pädevussertifikaat.
  • Tuleb tagada, et põlemisjäägid läheksid gaasisuitsule ette nähtud lõõri. Kui te juba kasutate gaasiseadet ja plaanite eluaseme ümberehitust, kooskõlastage projekt vastavate ametkondadega, sest just kooskõlastamata ehitustööde käigus muutub sageli ka gaasiseadme töökeskkond, mis võib viia vingugaasi tekkeni ruumis.
  • Vannitoa või köögi, kus gaasiseade töötab, ukse all peab olema õhutusrest.
  • Gaasileek peab olema sinine.
  • Kui elate korrusmajas, veenduge, et hoone ventilatsioon toimib piisavalt.
  • Gaasiseadme regulaarne hooldamine tagab seadme efektiivse toimimise ning väiksemad energiakulud.
  • Täiendava ohutusabinõuna on soovitav paigaldada vingugaasiandur. Kui ruumi lekib vingugaasi, annab andur häiresignaali. Anduri keskmine tööiga on kuni kümme aastat – hiljemalt selle möödumisel tuleks see välja vahetada.
  • Kui lagi on kollane või pruunikas, on probleemid korstnalõõri tõmbes.
  • Kahtluse korral kutsuge tehnik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles