Söögikohtade külastajad: kraanivett peaks pakkuma tasuta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anne-Christine Poujoula / AFP / Scanpix

Kraanivee tarbimine joogiks ning samuti selle pakkumine söögikohtades on küll aasta-aastalt kasvanud, ent mitte veel igal pool levinud, kuigi toitlustusasutuste kliendid seda neilt ootavad.

70 protsenti elanikest eelistab söögikohas pudeliveele kraanivett, sealjuures 92 protsenti leiab, et kraanivett tuleks pakkuda tasuta, selgus Tallinna Vee poolt läbiviidud 1200 osalejaga küsitlusest. Kuigi tarbijad eelistavad kraanivett, ei ole selle pakkumine söögikohtades siiski veel laialt levinud. Pea poolte toitlustuskohtade külastajate hinnangul ei ole kraanivesi restoranides ja kohvikutes kättesaadav. Samas ilmnes, et neis söögikohtades, kus kraanivett pakutakse, on see külastajate kogemuse põhjal enamjaolt tasuta.

Tallinna Vee kommunikatsioonijuhi Eliis Venniku sõnul toodi välja mitmeid põhjuseid, miks söögikohad peaksid kraanivett pakkuma - nende seas kraanivee keskkonnasõbralikkus, soodne hind ja head kvaliteet. Samuti ka tervislikkus, kuna kraanivesi on värskem ega sisalda lisaaineid.

«Lisaks mainiti, et kraanivee pakkumine jätab söögikohast meeldiva mulje, eriti kui vett pakutakse tasuta. Mitmed vastanud ei näinud põhjust maksta kallima pudelivee eest,» märkis Vennik. Ta tõdes, et kraanivee küsimise ees ei tunta enam häbi ja ka toitlustuskohad ise on üha altimad pudelivee asemel kraanivett pakkuma.

Kraanivett pakkuvate söögikohtade nimistu leiab veebilehelt Vesi kraanist. Venniku kinnitusel on oodatud nii klientide kui ka toitlustuskohtade soovitused nimekirja täienduseks.

Juuni alguses läbi viidud online-küsitluse eesmärk oli saada söögikohtade külastajatelt ülevaade, kas kraanivee pakkumist toitlustuskohtades peetakse oluliseks, milline on kraanivee kättesaadavus ja kas seda pakutakse tasuta. Enamik küsitlusele vastanutest olid naised vanuses 16-35.

Kraanivee joojate arv on aasta-aastalt kasvanud. Kui 2011 aastal tarbis 48 protsenti tallinlastest joogiks kraanivett, siis 2016. aastal oli see näitaja juba 80 protsenti. Samas on kraanivee tarbimise suurendamiseks on oluline panus ka söögikohtadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles