Muutus väetiste ja taimekaitsevahendite märgistamise kord

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunist on kasutusel uued kemikaalide ohupiktogrammid.
Juunist on kasutusel uued kemikaalide ohupiktogrammid. Foto: Põllumajandusministeerium

Juunist peavad väetise, taimekaitsevahendite ja teiste võimalikku ohtu põhjustavate kemikaalide pakendid olema märgistatud uute ohupiktogrammidega.

Juunist lõppeb üleminekuaeg uuele ühtse klassifitseerimise, märgistamise ja pakendamise (CLP) määrusele. Sellest ajast peab väetise ja taimekaitsevahendite ning teiste võimalikku ohtu põhjustavate kemikaalide pakenditel olema kasutusel ainult uus märgistus.

Oranžile taustale mustaga joonistatud ohusümbolid peavad olema 1. juunist asendatud uute, punase raamiga piktogrammidega.

Ohupiktogrammid ning nendega kaasnevad ohu- ja hoiatuslaused edastavad tarbijale teavet, millist kahju võib vastav aine või segu põhjustada ümbritsevale keskkonnale, inimeste ja loomade tervisele ning kuidas sellisest ohust hoiduda.

Euroopa Liit on läinud üle ÜRO väljatöötatud süsteemile, mis tagab ainete ja segude ning neid sisaldavate toodete ühtse klassifitseerimise, märgistamise ning pakendamise kogu maailmas.

Uue süsteemi loomine osutus vajalikuks, kuna sarnase ohu tähistamiseks kasutati erinevaid sümboleid ning mõnedes riikides oli süsteem ebaühtlane. Taimekaitse ja väetise valdkonnas hakati CLP süsteemile üle minema 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles