Kelmid püüavad heausklikke investeerima meelitada telefoni teel

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Arne Trautmann

Lisaks seaduslikele investeerimispakkujatele on selles valdkonnas hakanud figureerima petturid, kes püüavad inimeste usalduse võita telefoni teel, lubades enneolematut tootlust ja kasutades kelmusele viitavaid võtteid.

Swedbanki rahaasjade teabekeskuse juht Kati Voomets toob esile, et viimasel ajal on Eestis levima hakanud telefonikõned, milles tutvustatakse erinevaid investeerimisvõimalusi ja lubatakse kiirelt suurt kasumit. Kõnes kasutatakse pealetükkivat tooni, mille eesmärk on panna klient tegema kohest investeerimisotsust. Helistajad kasutavad inimeste usalduse võitmiseks tihti välismaal registreeritud veebilehti ja viitavad, et tegemist on pika ajalooga ettevõtetega.

Kui müügikõne on läinud edukalt, küsitakse kliendilt pangakaardi ja isikut tõendava dokumendi andmeid. Lisaks võidakse küsida ka muud isiklikku infot või suunatakse klient ettevõtte veebilehele ise oma andmeid sisestama.

Kuidas käituda, kui saad sellise kõne?

  • Esmalt tuleks teadvustada, et igasugune investeerimine on risk ja kasumi teenimine ei ole kunagi garanteeritud. Kindlasti ei ole mõistlik kõne käigus teha investeerimisotsust ja anda enda andmeid võhivõõrale.
  • Võta aega ja uuri investeerimisfirma tausta. Kõige olulisem on see, kas firma omab vajalikku tegevusluba Eestis või mõnes teises riigis. Seda saab kontrollida finantsinspektsiooni kodulehelt. Tegevusloa puudumine on kindlasti üks ohu märke, mis tihtipeale võib viidata petuskeemile.
  • Lisaks tuleks küsida konkreetse pakkuja veebilehe aadressi ja tutvuda investeerimispakkumise tingimustega, samuti otsida internetist firma andmeid ja uurida, kas kellelgi on olnud antud pakkujaga varasemat kokkupuudet.
  • Kui pakkumine tundub mõistlik ja otsustad investeerida, tuleks kõik kokkulepped fikseerida ka kirjalikult. Juhul kui seda ei võimaldata, tuleks pigem jätta sellesse ettevõttesse investeerimata.

Kui juhtub, et inimene on investeerimiskõne käigus või selle järel oma kaardiandmed edastanud või koguni ise need ettevõtte kodulehel sisestanud, siis selliseid tehinguid on hiljem keeruline vaidlustada ja raha tagasi saada.

Kaardiorganisatsioonid menetlevad selliseid vaidlusi ainult juhul, kui on olemas kirjalik leping, kus on üheselt mõistetav kokkulepe, mille vastu teine pool on eksinud. Lisaks ei saa vaidlustada tehinguid, mis puudutavad potentsiaalseid kasumilubadusi investeerimisfirmade poolt, kui kasumilubadused ei ole täitunud.

Pea meeles!

  • Enne isiklike andmete jagamist ja investeerimisotsuse tegemist tuleks hoolikalt mõelda, kas tegemist on usaldusväärse pakkujaga ja vajadusel küsida finantsnõu lähedastelt või tunnustatud ettevõtetelt.
  • Juhul kui oled sellise kelmuse ohvriks langenud ja oma andmed heausklikult investeerimisfirmale edastanud, tuleb koheselt pöörduda politsei poole.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles