Ligi poole miljoni ID-kaardi sertifikaate tuleb uuendada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

1. juuliks tuleb uuendada nende ID-kaartide sertifikaate, mis on antud välja enne 2014. aasta oktoobrit.

Selliseid uuendamata ID-kaarte on kasutuses üle 470 000, sealhulgas elamisloa- ja digi-ID kaardid, teatas riigi infosüsteemi amet. Pärast 1. juulit on võimalik uuendada ainult neid sertifikaate, mis on väljastatud 2014. aasta oktoobrist kuni 2016. aasta märtsini.

Eelmise aasta märtsist väljastatud isikutunnistused on juba uute sertifikaatidega.

Kauguuendamise eesmärk on tõsta kaartide turvalisust. ID-kaardi sertifikaatide uuendamata jätmine võib hiljem kaasa tuua probleeme nende elektroonilisel kasutamisel. Näiteks võib tekkida takistusi e-valimistel või ei tunnista internetipank uuendamata jäänud sertifikaatidega isikutunnistusi. Kui kaardi omanik õigeks ajaks vajalikke uuendusi ei tee, võib juhtuda, et ID-kaart tuleb üldse välja vahetada.

Vajalike uuenduste tegemiseks tuleb paigaldada arvutisse uusim ID-kaardi tarkvara ning järgida lehel olevaid juhiseid.

Eestis on kasutusel ligi 1,3 miljonit kehtivat digitaalselt isikut tõendavat dokumenti. Mullu kasutas ID-kaarti elektrooniliselt kaks kolmandikku kasutajatest, kes andsid aasta jooksul keskmiselt 94 digiallkirja ja autentisid end 121 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles