Pea kolmveerand Eesti autojuhtidest sõidab kinnisilmi

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
aanteeameti 2016.a aasta küsitlusuuringu kohaselt on viimase 12 kuu jooksul autot juhtides mobiiltelefoni kasutanud ligi 71 protsenti Eestis elavatest autojuhtidest.
aanteeameti 2016.a aasta küsitlusuuringu kohaselt on viimase 12 kuu jooksul autot juhtides mobiiltelefoni kasutanud ligi 71 protsenti Eestis elavatest autojuhtidest. Foto: Ants Liigus

Täna algab maanteeameti ennetuskampaania «Kui juhid, siis juhi», mille eesmärk on liiklejatele meelde tuletada, kui ohtlikud on kõrvalised tegevused autoroolis.

Kõrvaltegevused segavad juhti visuaalselt, käeliselt, tunnetuslikult ja auditiivselt. Autojuhi pilk on teelt eemal, kõne valimiseks tuleb käsi roolilt võtta, vestlus või muud helid hajutavad tähelepanu ning  mõtted on mujal kui autojuhtimisel.

«Ajal, mil inimene tegeleb mobiiliga, sõidab ta justkui kinnisilmi ning mida rohkem on mobiiliga rääkivaid juhte, seda enam on meie teedel «isesõitvaid» sõidukeid, mis tehniliselt pole veel juhita sõitmiseks valmis,» ütles maanteeameti ennetustöö osakonna juhataja Monika Heinrand.

Ekstreemsemad kõrvaltegevused roolis onolnud supisöömine, habemeajamine, raamatu lugemine, kuid eelkõige on kampaania fookuses mobiiltelefon kui kõige sagedasem kõrvaltegevus roolis. Sõidu ajal kõnede valimine ja vastamine, tekstisõnumite saatmine, sotsiaal- ja veebimeedia postituste ja uudiste lugemine on mõttetu risk ega anna mingit ajavõitu.

Kampaania esmane sihtrühm on 25–49-aastased iga päev autot juhtivad mehed ja naised. Riskirühmana eristuvad suurema aastase läbisõiduga ja kutselised juhid.  Maanteeameti 2016. aasta küsitlusuuringu kohaselt on viimase 12 kuu jooksul autot juhtides mobiiltelefoni kasutanud ligi 71 protsenti Eestis elavatest autojuhtidest. Neist 97 protsenti vastab kõnedele. Kasvavas trendis on just sagedaste mobiilikasutajate arv.

Politsei- ja piirivalveamet registreeris mullu 1413 liiklusrikkumist, milleks oli mobiiltelefoni kasutamine. Seaduse kohaselt on juhil keelatud tegeleda autoroolis toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist, sealhulgas kasutada telefoni ilma käsi vabaks jätva vahendita või hoida sõiduki liikumise ajal telefoni käes. Kõrvaliste tegevuste tõttu juhtub uuringu andmetel Eestis iga päev keskmiselt 2,1 liiklusõnnetust. Lisaks sattus 2016. aastal 33 protsenti juhtidest tähelepanu hajumise tagajärjel ohtlikesse olukordadesse – kaldus oma sõidurajalt kõrvale; ei märganud foori või liiklusmärki; äkkpidurdas, et eessõitjale mitte sisse sõita; eksis teelt; ei märganud jalakäijat või jalgratturit. 

«Kui juhid, siis juhi» liiklusohutuskampaania lõppeb 5. aprillil maanteeameti ning politsei- ja piirivalveameti koostöös toimuva üleriigilise mobiilivaba päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles