Üheksa lihtsat investeeringut iseendasse, et säästa oluliselt aega ja raha

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida parem oli uni, seda rohkem energiat ja rõõmu on sul päeval.
Mida parem oli uni, seda rohkem energiat ja rõõmu on sul päeval. Foto: Panthermedia/ Andriy Popov

Investeeringust võib lisaks rahalisele väärtusele mõelda ka laiemalt - investeerida tasub nii omaenda tervisesse, puhkusesse kui ka lihtsalt stressi vähendamisse.

Trent Hamm kirjutab Simple Dollar blogis, et tema võtab investeeringut kui midagi, millesse oma ressursse panustada – olgu selleks raha, aeg, energia, kaup jm ning neid panustades saad samu asju vastu. Teisisõnu saab ka igapäevaseid pingutusi nimetada endasse investeerimiseks. Kui kasutad oma ressursse mõistlikult, on nende väärtus pikas perspektiivis hea ja aitab su edule vaid kaasa.

Simple Dollar reastas kümme olulist ressurssi, mida tasub mitte niisama raisata.

Investeering nr 1: hea uni, mida ei katkesta äratuskell. Parim uni on selline, et vajud voodisse, jääd kohe magama ning ärkad täpselt siis, kui oled välja puhanud. Samas on see vastuolus paljude tööinimeste eluviisiga, mis tähendab katkendlikku und ning äratuskella peale ärkamist, mis omakorda häirib normaalset unetsüklit. See läheb inimesele maksma paar tegusat tundi, sest järsu ärkamise peale ei pruugi sa kohe produktiivne olla. Kui hakkad oma elurütmi paika seadma, lähed iga päev magama samal ajal ega sisusta õhtut teleri ja arvuti saatel, märkad mõne aja pärast, et uni on parem ning ärkad vahetult enne äratuskella. See tähendab, et oled oma normaalse uneaja täis maganud ning tõenäoliselt on sul rohkem energiat, et end kohe voodist püsti ajada ja tegus päev veeta.

Investeering nr 2: väljas liikumine. Bussi või autosse istudes ning kaks sammu kodutrepini või kaupluseni tehes viid oma päevase liikumise miinimumini, kuigi lihased on loodud liikuma ja vajavad seda. See võtab päevas aega tunni või piisab isegi 30 minutist aktiivsest liikumisest. Seega maksma läheb see üsna vähe aega, ent positiivseid tegureid on märksa rohkem – alustades värskest õhust ja rohkemast päikesevalgusest lõpetades paranenud tervisenäitajate ning madalama stressitasemega.

Investeering nr 3: mitmekülgne toitumine. Soovitusi ja teooriaid toitumise kohta on palju, ent kõige lihtsam on süüa päevas rohkelt puu- ja juurvilju ning võimalikult vähe töödeldud toitu (valmistoit, poest pärit küpsetised, vorstid, viinerid, kiirtoit jm). Valikuid on palju ning sööma ei pea sugugi seda, mis ei meeldi. Puhas ja mitmekülgne toitumine pole kallis, kuid eeldab veidi enam aja panustamist, et rohkem toite ise valmistada. Vastu saad aga oluliselt paremuse poole muutunud tervisenäitajad, kaalunumbri või ehk isegi pikema eluea.

Investeering nr 4: siiras vabandus. On tõsiasi, et inimesed ei taha oma vigu endale ega teistele tunnistada või kui seda ka teevad, siis piinlikkusega või sunniviisiliselt. Kui näed kedagi vihaselt või solvunult oma vea eest vabandust üle huulte pressimas, siis millise tunde see tekitab? Kas austus selle inimese vastu tõuseb või langeb? Vigade tunnistamine ei maksa kellelegi aega ega raha. Kui oled teinud kogemata vea, mis mõjutas näiteks kogu kollektiivi tööd, on viisakas siiralt vabandust paluda. Oma uhkust alla suruda pole kerge, kuid pikas perspektiivis tuleb see sulle kasuks, kuna jääd sellega inimestele meelde ja tekitad neis austust enda vastu.

Investeering nr 5: hea kuulamisoskus. Inimestele meeldib, kui neid kuulatakse. Head kuulajat väärtustatakse ning austatakse. Mis teise inimese kuulamine maksma läheb? Pelgalt veidi aega, ent kasutegurid on sealjuures suuremad. See tugevdab nii inimeste endavahelist sidet, näitab sinu viisakust ja jääb inimestele meelde ning on abiks, kui sinul on vaja kord südant puistata.

Investeering nr 6: elukoht, kus on kõik käe-jala juures. Kui elad töökoha lähedal, saad tööle käia jalgsi või jalgrattaga ning võib-olla ei tekigi vajadust auto järele. Sama kehtib sõprade külastamise ja poeskäigu kohta – mida lähemal need on, seda vähem aega ja raha kulutad transpordile. See investeering tasub eelkõige teha siis, kui soovid säästa, kuna igapäevasele transpordile kulub üsna korralik summa. See elukoht ei pruugi küll olla sisustuselt ideaalne, kuid mõneks ajaks elamiseks ja suurema elupaiga jaoks säästmiseks sobib küll.

Investeering nr 7: murede üleskirjutamine. Mis iganes mure sind vaevab, siis selle üle juurdlemine ning selle uuesti läbi elamine võtab vaid aega ja kulutab närve. Et stressoreid vähendada, on vaja vaid paberit ja pastakat. Murede üles märkimine võtab küll mõnevõrra aega, ent selle käigus saad probleeme süvenenumalt analüüsida ja nende tegelikud põhjused läbi mõelda. Mõnele inimesele aitab ka see, kui ta saab lihtsalt mure endast välja lasta ning pärast selle tegemist on juba kergem olla. Kui see variant sinu jaoks toimib, siis võta see ette ning pane probleemid paberile.

Investeering nr 8: ihaldatud oskuse omandamine. Igaühel on mõni soov või oskus, mille tahaks kunagi saavutada. Kui teel pole olulisi takistusi peale raha- ja ajakulu, siis säästa selle nimel ja võta see lõpuks ette. Iga uus oskus võib elus kasuks tulla ning kui see on hästi valitud, siis võib see ka majanduslikult kasulikuks osutuda. Mida rohkem sa õpid ja kogemusi omandad, seda lihtsamaks õppeprotsess muutub.

Investeering nr 9: otstarbekalt kasutatud puhkepäev. Vabal päeval saad rahulikult oma mõtteid mõelda ja puhata. Küll aga ei ole ühtki kasutegurit päeval, mil lihtsalt diivanil vedeled ja telekat vaatad. Vabal päeval ei peagi ringi tormama, ent veeda see midagi meeldivat tehes – näiteks hobiga tegeledes, jalutades, trenni tehes või muude isiklike asjadega tegeledes. Nii oled samal ajal produktiivne, veedad aega mõne meelistegevusega kui ka saad närve puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles