Vanametallist potid-pannid ohustavad tervist

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/roland brack

Alumiiniumnõudest, mis on tehtud ümbertöödeldud vanametallist, võib toidu sisse eralduda tervisele kahjulikke aineid.

Näiteks Vietnamis tehtud pottidest eraldus toitu pliid, mis ületas terviseohutusnormi 2800 korda – sellise teadmise tõi California ülikooli teadlaste uuring, milles analüüsiti 42 toidunõud, mis olid valmistatud kümnel arengumaal, kirjutab ERR Novaator.

Kolmandikust analüüsitud nõudest eraldus toitu tervisele kahjulikku pliid. Lisaks pliile eraldus neist ka alumiiniumi, arseeni ja kaadmiumi.

Just plii osas on nii maailma terviseorganisatsioon (WHO) kui ka USA haiguste ennetamise ja tõrjekeskus sedastanud, et pole piirmäära, alla mille oleks pliiga kokkupuutumine ohutu. Seega on igasugune pliisaaste meie toidus või ümbritsevas keskkonnas ohtlik.

Uuringu üks autoritest, Perry Gottesfeld viitas lisaks sellele, et ka tinaga kokkupuutumine odavast alumiiniumist toidunõude vahendusel on suure tõenäosusega terviserisk kogu rahva tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles