Kõik, mida me teame pohmellidest ja mis selle vastu aitab

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige paremini aitab peo järgsel päeval enesetunnet parandada vedeliku tarbimine, aeg ja süsivesinikurikas toit.
Kõige paremini aitab peo järgsel päeval enesetunnet parandada vedeliku tarbimine, aeg ja süsivesinikurikas toit. Foto: SCANPIX

Pärast pidu suure peavalu ja pohmelli all kannatamine ei ole võõras ilmselt kellelegi, kes alkoholi tarbinud on. The Independent on kokku võtnud kõik, mida me teame pohmellist ja kuidas seda vältida.

Mõne alkohoolse joogi joomine võib osale inimestele järgmisel päeval tähendada seda, et enesetunne on normaalsest kaugel: pea valutab, suu kuivab ja kõhus keerab. Tekib mõte enam mitte kunagi alkohoolseid jooke tarbida. Kuid ehk on midagi, mis aitaks järgmise päeva pohmelli vältida?

Lühikene vastus on ei. Kuigi paljud usuvad, et pohmell on tekkinud vaid alkoholist tingitud vedelikupuudusest, siis tegelikult on pohmellis palju enamat. Kui täiesti aus olla, siis on suur osa, mis puudutab pohmelle, veel teadlastel uurimata.

Igaks juhuks märgib The Independent ära, et artiklis on juttu vaid pohmellist, mitte pikaaegse alkoholitarbimise järelmõjudest. Tihedad pohmellid on üks märk sellest, et peaksid alkoholitarbimist vähendama.

Oluline osa pohmellist sõltub sellest, kuidas meie keha alkoholi lagundab

Alkoholist tingitud pohmelli uurinud grupi liige, psühholoogiaprofessor Richard Stephensi sõnul mängib pohmellitugevuse juures olulist rolli see, kuidas keha alkoholi lagundab. Nimelt lagundab meie keha esimesena alkoholis olevat etanooli. Etanool lagundatakse väikesteks orgaanilisteks hapetest, mis omakorda tekitab vedelikupuudust ning peavalu. See protsess leiab aset 10 tundi pärast alkoholi tarbimise lõpetamist.

Alkoholi jääkained võivad samuti probleeme põhjustada

Etanooli lagundamisel võivad mõningal juhul tekkida jääkained, nagu atseetaldehüüd, atsetoon ja parkained. Neid aineid leidub peamiselt tumedamates jookides ja need võivad olla tugevama pohmelli üheks põhjuseks.

Mõned alkohoolsed joogid põhjustavad hullemat pohmelli

Viski võib sulle küll meeldida, kuid mida tumedam on jook, seda rohkem on ka selles analooge (keemiline koostisosa, mida leidub pigem tumedamates alkohoolsetes jookides nagu tume rumm, punane vein või viski), seda hullem on ka järgmine päev.

Üks uuring, mis kandis nime «Bourboni viski versus viinamürgistus: mõju pohmellile, magamisele ja järgmise päeva neurokognitiivsele tulemuslikkusele noortel täiskasvanutel» leidis, et viskit joonud inimestel oli järgmisel päeval hulga kehvem olla.

Alkohol põhjustab kehas vedelikupuudust

On teada, et pärast alkoholi tarbimist valutab järgmisel päeval pea vedelikupuuduse tõttu. Inimesed loodavad, et magamamineku eel suure koguse vee joomine aitab neil järgmine päev end paremini tunda.

Kuigi vedeliku tarbimine on igati teretulnud, siis ei võta see siiski pohmelli ära. Suur osa põhjustest on siin juba varem mainitud orgaanilistest hapetest tingitud peavalu. Kuigi me vajame vett oma kehas, et paremini alkoholi lagundada, ei tunne me tegelikult end siiski paremini enne, kui kogu alkohol ja selle jääkained on lagundatud ja kehast väljunud.

Järgmisel päeval uuesti joomine aitab, kuid see võib viia alkoholismini

Kui keegi hakkab hommikul alkoholi peale jooma, siis hetkeks aitab see enesetunnet, sest keha jätab juba lagundatud väikesed orgaanilised happed rahule ja asub etanooli lagundama. Küll aga on see lahendus vaid ajutine, sest mingil hetkel tuleb joomise lõppedes kehal hakata tagajärgedega tegelema.

Teadlased usuvad, et järgmisel hommikul pealejoomine on oluline faktor alkoholismi kujunemisel.

Pohmellid lähevad ajapikku järjest kergemaks

See väide on vastupidine üldlevinud arvamusele, et pohmellid lähevad ajapikku hullemaks. Paljud mäletavad, et nooruses pidutsesid palju muretumalt kui hilisemas eas.

Ühes Taani uuringus, kus uuriti 51 645 Taani meest ja naist, leiti, et mida vanemaks inimene saab, seda kergemate pohmellide kallal ta kannatab. Põhjus on lihtne – vanemaks saades kontrollime oma toitumist ja vee tarbimist enne alkoholi joomist, joomise ajal ja pärast joomist.

Põhjus, miks vanemas eas pohmellid aga hullemad tunduvad, võib peituda selles, et keha ei ole enam füüsiliselt nii virk, kui ta oli nooruses. Samuti on vanemas peas palju rohkem kohustusi, et voodist püsti tõusta ja midagi teha, mis tähendab, et inimene ei saa jääda voodisse pohmelli põdema.

Alkoholi joomine pärsib immuunsüsteemi, vähemalt mingiks ajaks

Hiljutine uuring näitas, et nelja-viie viinapitsi joomine põhjustab tõsiseid häireid inimese immuunsüsteemis järgneva kahe kuni viie tunni jooksul. Alkohol pärsib immuunsüsteemi ja vähendab meie võimet võidelda infektsioonidega.

Pohmelus muudab su kehvaks autojuhiks

Loodetavasti kõik teame, et joobes juhtimine on väga halb idee, kuid tegelikult ei tohiks rooli taha istuda ka hommikul pärast pidu.

Hiljutine uuring näitas, et pohmellis autojuhid ei suutnud nii hästi simulaatoril autot juhtida, kui seda tegid kained autojuhid. Jääknähtudega juhid ei suutnud nii kiiresti reageerida ega tähelepanu koondada kui kained juhid. Kuigi mõnes riigis on jääknähtudega sõitmine lubatud, siis tuleb meeles pidada, et Eestis on nulltolerants.

Su aju ei tööta normaalselt, kui oled pohmellis

Me küll kõik aimame, et see on tõsi, kuid teadlased on selle ka tõestanud.

Pohmelliga kaasneb uimasus, iiveldus ja ärevushood, samuti mõjutab pohmell sinu mälu ja info säilitamise võimet, mõtlemisharjutuste lahendamist ja keskendumist.

Pohmellid lähevad majandusele igal aastal miljardeid maksma

Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse andmetel läks joomine USAs 2006. aastal maksma 215 miljardit eurot ja 72 protsenti sellest oli tingitud töökoha tootlikkuse vähenemise tõttu.

Pohmellid muudavad su väsinuks

Uurijate sõnul on enamasti raske eristada pohmelli sümptomeid teistest alkoholi tõttu (näiteks nagu vähese une tõttu) tekkinud vaevustest.

Rohke alkoholi tarbimine võib küll kiire une tekitada, kuid enamik inimesi ei saa siiski alkoholiuimas täisväärtuslikku und, sest teine unetsükkel on häiritud. Magamatus mõjutab aga tervet järgmist päeva, inimene reageerib aeglasemalt ning on väsinud. Kui lõpetad alkoholi tarbimise mõned tunnid enne magamaminekut, siis võid sellega vähendada nii pohmelli kui ka parandada une kvaliteeti.

Ühtlasi tekitab alkoholi tarbimine tihti veresuhkruvaegust, mis võib teha tusaseks ja loiuks.

Ei ole mingit tõestust, et nn pohmelliravimid päriselt toimiksid

Viimasel ajal on hakatud pakkuma tooteid, mis peaksid «ravima» pohmelli. Tegelikkuses pole aga kindlat tõestust ühegi sellise kohta, mis ka päriselt pohmelli ära võtaks. Kuna pole veel väga täpselt teada, mis pohmelli põhjustab, siis ei saa ka ravida midagi, mille põhjusi ei teata.

Enamasti aitab selleks vaid aeg ja puhkus.

Toit siiski aitab enesetunnet parandada

Kuigi pohmelli «ravimid» seda ära ei vii, siis on teda, et toit (eriti süsivesikuid sisaldav toit) aitab enesetunnet paremaks muuta.

Teadlased usuvad, et toidus olev glükoos aitab organismis tõsta veresuhkru taset ja seeläbi parandab enesetunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles