Miks on pea kõikidel teksapükste lukkudel tähis «YKK»?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teksapüksid.
Teksapüksid. Foto: SCANPIX

Kas oled tähele pannud, et nii mõnelegi lukule, olgu see siis teksapükste, jope või dressipluusi küljes, on peale kirjutatud «YKK»?

Business Insider kirjutas, et YKK puhul on tegemist maailma suurima lukutehasega. See Jaapani firma loodi 1934. aastal Tadao Yoshida nimelise mehe poolt. YKK on lühend Yoshida Kogyo Kabushikikaisast, mis on lukutööstuse täispikk nimi.

Sama firma valmistab veel nööpe, klambreid ja teisigi kinnitusi. YKK-l on kokku 114 erinevat esindust 71-s riigis üle maailma. YKK suurim konkurent on Hiina ettevõte SBS. Need kaks firmat toodavad kahe peale kokku poole kogu maailma lukkudest.

YKK lukku ise ei leiutanud, see au kuulub ameeriklasele Whitcomb L. Judsonile, kes 1893. aastal patendeeris küll luku, kuid klambri nime all. Sama mees pani aluse lukufirmale Universal Fastener Company, mis täna kannab nime Talon.

Judsoni klambrit arendas hiljem edasi Taloni firma disainer Gideon Sundback, kes patenteeris 1917. aastal sellise sulgemisviisi lahutamatu kinnituse nime all.

YKK nime ei leia ainult teksapükstelt, vaid neid on ka jakkidel, kohvritel, magamiskottidel, militaarvarustusel ja isegi autodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles