Videolugu: osalise töövõimega inimesed annavad kollektiivile palju juurde

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liisi Ploom/Valgamaalane

Tööandjate kinnitusel ei pea kartma osalise töövõimega inimese palkamist, sest kui töökeskkond ja ülesanded neile sobivaks kohaldada, saavad nad samamoodi hakkama nagu teisedki ning on töötajatele isegi eeskujuks.

Töövõimereformi uuendused, mis aitasid näiteks oktoobris tööle 443 vähenenud töövõimega inimest, toetavad inimesi töö leidmisel ja tööandjaid tublide töötajate saamisel, kirjutab sotsiaalministeeriumi blogi.

Estonia Klaverivabrik ja Margon OÜ on head näited, kuidas vähenenud töövõimega inimestesse panustamine tasub end ära. Estonia Klaverivabriku juhataja Venno Laul julgustab töötajaid otsima erivajadusega inimeste seast, sest nad on oma suhtumisega eeskujuks teistelegi. Klaverivabrikus on juba 14 aastat valmistanud klaviatuure kuulmispuudega Arne.

Reklaamikingitustega tegeleva Margon OÜ juhataja Ene Maide peab oluliseks anda igale inimesele võimalus tunda end vajaliku ja täisväärtusliku kodanikuna. Ettevõtte leidis sobiva töötaja Rauli töötukassa kaudu.

Töövõimereformi eesmärk on anda vähenenud töövõimega inimestele paremad võimalused täisväärtuslikuks eluks. Eestis on palju inimesi, kes tahavad ja suudavad tööd teha, kuid vajavad selleks natuke abi, näiteks töökoha kohandamist või osalist tööaega.

Vähenenud töövõimega inimese palkamine aitab leevendada tööjõupuudust, toob meeskonda head töötajad, suurendab kollektiivi mitmekesisust ja toetab ettevõtte vastutustundlikku mainet. Töötajate leidmisel on ettevõtetele abiks töötukassa, kes pakub tööandjale koolitusi ja tuge näiteks palgatoetuse ning sotsiaalmaksu hüvitise näol.

Vaata lähemalt videost, mida räägivad tööandjad Rauli ja Arne kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles