Parim küttepuu on lepp

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Margus Ansu.

Kõige loogilisem on Eestis küttepuudena kasutada kaske ja lepapuud, kuid kuna kasega saab küll tuli ahju, aga sellega kaasneb pigine küttekeha, on parim küttepuu lepp, kirjutatakse teemalehes Mets ja puit.

Haaval on kõrge kütteväärtusning söed hõõguvad ahjus kaua, mistõttu haaba võiks pidada üheks paremaks küttepuuks üldse, kuid ta on tavaliselt kallim kui lepp või kask.

Saar, tamm ja õunapuu on küll tugeva kütteväärtusega, kuid oma kõrge kvaliteedi tõttu kasutatakse neid ka mööblitööstuses ja mujal, mistõttu neid küttepuuna üldiselt ei kasutata.

Kasutamiskõlbliku küttepuu niiskusesisaldus peab olema alla 20 protsendi. Selline puuhalg tundub kaalult kerge ja on veidi tuhmunud. Selle saavutamiseks tuleb umbes käevarre jämedusi lõhutud küttepuid kuivatada riidas katuse all vähemalt terve suve. Veel parem oleks, kui puud saaksid kuivada vähemalt kaks aastat.

Lepp kuivab kõige kiiremini, okaspuu lepast natuke aeglasemalt. Haavapuu kuivab korralikult kuivaks kahe suvega. Punakas lepahalg tähendab, et puu on alles toores ja seda ei saa põletada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles