Leedus hakatakse koguma lennureisijate andmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilniuse lennujaam.
Vilniuse lennujaam. Foto: SCANPIX

Leedusse sisenevatel ja sealt väljuvatel liinidel peavad alates jaanuarist kõik lennufirmad hakkama registreerima infot lennuliinidel reisivate inimeste kohta.

Leedu on esimeste riikide hulgas Euroopas, kus hakatakse koguma ja käitlema reisijate andmeid, ütles Leedu politseiamet pressiteates.

Süsteem annab võimaluse efektiivselt ja aegsasti märgata kuritegusid, mida planeeritakse või uurida kuritegusid, mis on juba sooritatud.

Reisijate info kogumine on kavandatud transpordiseaduses, kus seisab, et lennufirmad peavad automaatselt edastama reisijate info 48 tundi enne lendu politsei poolt selleks autoriseeritud institutsioonile. Info edastatakse taas peale pardaleminekut.

Lisaks reisija ees- ja perekonnanimele, sünnikuupäevale, soole ja kodakondusesle, peavad lennufirmad pakkuma ka reisijainfo koodi, viisainformatsiooni või muud informatsiooni isiku riigis viibimise kohta, tema kontaktaadressi ning ka andmeid piletite, pagasi, istme, makseinfo kohta ja piletiostja kontaktandmeid. Lennufirmad peavad pakkuma ka kogu lennuga seotud informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles