Järgmisest aastast hakatakse esitama uut tüüpi elektriarvet (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamikes Eesti majapidamistest on juba kaugloetav arvesti.
Enamikes Eesti majapidamistest on juba kaugloetav arvesti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valmis on saanud lahendus,  mis võimaldab kõikidel elektrimüüjatel esitada elektrienergia ja võrguteenuse eest ühine arve. Sellest nädalast saavad huvitatud elektrimüüjad väljaarendatud süsteemi katsetada ja uut tüüpi arved jõuavad inimesteni uuest aastast.

Seni on võrguteenuse ja elektri eest ühise arve väljastanud need võrguettevõtted, kes tegelevad ise ka elektri müügiga, teatas Elektrilevi. Samuti on ühisarve esitanud Eesti Energia neile klientidele, kes asuvad Elektrilevi võrgupiirkonnas – seda on võimaldanud varem väljakujunenud infosüsteemid.

Uue väljaarendatud lahenduse puhul saavad Elektrilevi võrgupiirkonna klientidele ühise arve võimalust pakkuda kõik elektrimüüjad, kes süsteemiga liituvad.

 Elektrimüüjate liitumine süsteemiga on vabatahtlik ja eeldab müüja infosüsteemide valmisolekut. Elektrilevi on alustanud lahenduse tehnilist katsetamist, mis järgmises etapis toimub koos asjast huvitatud elektrimüüjatega. Müüjad, kelle infosüsteemidega toimivus on kontrollitud ja seega lahenduse töötamises veendutud, saavad oma klientidele esimesi uuel mudelil põhinevaid ühisarveid väljastada juba järgmise aasta esimestel kuudel.

Eestis on uuenduse tegemisel oluliseks eeliseks süsteemioperaator Eleringi juures asuv keskne andmevahetusplatvorm, kuhu edastatakse elektritarbimise andmed. Tänaseks on sellele tehtud vajalikud lisaarendused, samuti arendatud Elektrilevi infosüsteeme ja kohandatud võrgulepingu tüüptingimusi. «Enam kui aasta väldanud ettevalmistused on tähendanud palju kohtumisi eri osapooltega, kellega otsisime ühiselt lahendusi. Lisaks tehnilistele üksikasjadele  tuli selgeks saada ka näiteks klientide teenindamise, võlgade haldamisega seonduv ja mitmeid muid aspekte,» selgitas Elektrilevi arveandmete osakonna juhataja Viktor Afanasjev.

Kui süsteem kasutusse läheb, saab sellest üks esimesi omataolisi Euroopas. «Ettevõtted Euroopas otsivad ühtset lahendust elektriarvete korraldamiseks, kuid seni on sellega teadaolevalt hakkama saanud vaid Taani ja Läti,» ütles Afanasjev. Tema sõnul on neis riikides uus turumudel reguleeritud seadusandlusega, mis on vajalik, et korraldada kogu riigis ühtne lahendus. Kuna Eestis õigusaktid ühise arve esitamist ei reguleeri, rakendub süsteem vaid Elektrilevi võrgupiirkonnas. Ühise arve korraldamise põhitingimused on läbi vaadanud konkurentsiamet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles