Melonite vastasseis: vaata, kust saab maitsvaimat melonit

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline Hispaania melon (Selver) - 4,3 punkti.
Roheline Hispaania melon (Selver) - 4,3 punkti. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Melonid on valmis saanud ja poeletid pakatavad eri suuruses ja värvides melonitest. Postimehe toimetuses tehti melonite maitsmisproov.

Kui tuli mõttesse meloneid proovida, siis ei osanud arvatagi, et poodides nii palju erinevaid meloneid saadaval on. On kollaseid, rohelisi ja ka vahepealseid variante. Melonid erinesid nii oma värvuselt kui ka maitselt.

«Ma ei uskunud, et neil nii erinevad maitsed on,» sõnas üks maitsejatest. Esimesena said maitsjad proovida Selverist ostetud Hispaania päritolu rohelist melonit. Maitsjad leidsid, et tegemist on erakordselt tasakaalustatud maitsega meloniga. Nende sõnul oli sellel melonil paigas nii tekstuur kui ka maitse. «Mõnusalt hapuka järelmaiguga» ja «parajalt magus, parajalt mahlane» käis proovijate jutust läbi. Oli ka neid, kes rohelisest hispaanlasest nii vaimustuses polnud. «Veidi puise maitsega,» kommenteeris üks maitsjatest. Hindeks sai melon 4,3 punkti viiest.

Teisena asutus võistlustulle Maximast ostetud ja Brasiiliast pärit rohelist värvi melon. Brasiillase mahlasus ja magus maitse vapustas maitsjaid ning ta sai ka kõige kõrgema skoori – 4,8 punkti. Paljud leidsid, et maitse meenutab lausa mett. «Viib keele alla,» märkis üks maitsjatest. Teisele maitsjale tundus jällegi, et Brasiilia roheline melon on Hispaania rohelise meloni teine pool – maitselt üsna ühtemoodi. Kuigi maiasmokad pidasid rohelist brasiillast parimaks meloniks ja sõid ka kausi üsna kiirelt tühjaks, siis ei pääsenud temagi kriitikast. «Väga magus, minu jaoks isegi natukene liiga magus,» leidis üks proovija.

Kolmandana jõudis kord kätte Rimist ostetud Kasahstani meloni kätte. Kui eelnev melon puistati kiidusõnadega üle, siis ei jäädud ka selle meloni juures napisõnaliseks. Ainult et seda mitte heas mõttes. Üks proovijatest sõnas pärast esimest tükki, et peab uue võtma «Võib olla mulle sattus lihtsalt mingi imelik tükk,» põhjendas ta. Kuid ei aidanud ka teine tükk. Hinnangulehele läks ikkagi kirja, et see on imeliku maitsega melon. Üks maitseja võrdles teda lausa küünelakieemaldajaga. Mõni arvas, et melon on lihtsalt käärima läinud. Kui teised melonivaagnad tühjenesid üsna kiirelt, siis tundus, et see vaagen jääb lauale veel päevadeks. Üks esimesi maitsjaid küsis lausa, kas ikka tasub seda üldse lauale panna – pärast on äkki kõikidel kõht lahti. Hindega 2,7 kindlustas ta endale ka viimase kohta. «Imeliku maitsega, aga samas maitsetu,» oskas üks proovijatest öelda.

Järgmiseks võeti ette Maxima lettidelt pärit Usbekistani melon, mis oma välimuselt meenutas küll Kasahstani oma ning tänu sellele veidikene ka hirmutas maitsjaid. Proovijate sõnul erines see melon teistest kõige rohkem. Kui osale meenutas ta kurki, millele on suhkrut peale raputatud, siis teistele jällegi arbuusi oma tekstuurilt. «Krõmps!» oli põhiline märksõna, mis proovijad välja tõid. «Minu lemmik: krõmpsuv, ei tilgu, arbuusi moodi, ei ole liiga magus, mis on hea,» tõi maitsja välja. Seesama krõmps meeldis enamikule maitsjatest, kuid oli ka neid, kes leidsid, et see muudab meloni veidraks. «Teistmoodi, võiks pehmem olla,» märkis üks proovijatest. Hindeks sai melon 4,125.

Melon number viis ja melon number kuus ajasid sööjad veidike segadusse – justkui oleks tegu sama meloniga. Järjekorras viies melon oli ostetud Maximast ja Hispaaniast pärit. Hindajatelt teenis ta ausad 3,7 punkti ning jäi maitsjatele meelde kui mitte midagi ütlev melon. Mitte et melon üldse midagi ütlema peaks, aga tore oleks siiski, kui ta vähemalt hästi maitseks. «Vesine, maitse liiga tagasihoidlik,» kommenteeris maitsja. Teine lisas, et tegemist on eriti suvalise meloniga. Oli ka neid, kellele tagasihoidlik melon maitses ja kes leidsid, et tegelikult on see päris hea melon. Oma brasiillasest saatusekaaslasest erines maitsjate sõnul ainult selle poolest, et hispaanlane oli veidi magusam.

Kuuenda, Rimist ostetud Brasiilia kollase meloni juures olid kommentaarid üsna sarnased viienda omale. Ka punktiskooris oli neil mõlemal üsna sarnane – brasiillane teenis 3,6 punkti. Maitsjad leidsid, et tegemist on iseloomutu ja maitsetu meloniga. «Pole halb, aga pole ka hea,» sõnas üks sööjatest.  «Kuidagi lambine. Toores vist,» kommenteeris teine. Üks testijatest tõi siiski meloni kastanid tulest välja ja sõnas, et tegemist on selle võistluse kõige parema meloniga.

Edetabeli vallutasid rohelised melonid, brasiillane esirinnas, hispaanlane tugevalt tema taga. Kui aga rohelised melonid otsa said, asusid maitsjad krõmpsuva Usbekistani meloni vaagnat tühjendama. Kollased melonid jäid kogu oma iseloomutuse ja suvalisusega üsna kesisele kohale. Ilmselt ei mäleta neid keegi. Meeldejäävalt lahkus aga Kasahstani melon, polnud vist maitsjat, kes teda oleks mõistnud.

 MaximaRimiPrismaSelverNõmme turgMustamäe turg
Hispaania kollane1,69 €-----
Hispaania roheline---0,99 €--
Brasiilia kollane-1,89 €1,69 €1,69 €--
Brasiilia roheline2,39 €1,99 €0,79 €---
Kasahstan-1,09 €----
Usbekistan0,99 €---3,50 €3,80 €
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles