Apelsinikoortega saab kodus imesid teha

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske ja magusa lõhnaga apelsin toimib kodus suurepärase puhastusvahendi ja ka õhuvärskendajana. Leidub mitmeid viise, kuidas saad nutikalt apelsinikoori ära kasutada.

Külmkapi värskendamine. Kui külmkapp hakkab eritama hapukat lõhna, pane sinna lõhnastuseks hoopis kausike apelsinikoortega, vahendab Reader's Digest. Koristusfirma Molly Maid juht Meg Roberts soovitab teha koor kokku soolaga, mis neelab niiskust, samal ajal kui apelsin külmikut lõhnastab. Kui soolakiht muutub niiskeks, asenda see uuega.

Puidupindade puhastamine. Apelsinikoortega võib julgelt puidupindu pühkida, sest lisaks puhastamisele ning sära lisamisele jätab see ka hea lõhna. Veelgi tõhusama loodusliku puhastusvahendi saamiseks jäta koored äädika sisse likku ning kaheks nädalaks seisma. Saadud segu võid panna pritsiga pudelisse ning kasutada kodukeemia asemel.

Roostevabast terasest asjade poleerimine. Apelsinil on sellele sarnane efekt nagu puidulegi, mistõttu eemaldavad apelsinikoored hästi veeplekke ning lauanõud saavad sellega kiirelt läikivaks.

Kapi värskena hoidmine. Roberts soovitab panna apelsinikoored vanade sukkpükste sisse, need sõlme siduda ning riidekappi panna. See aitab vältida või vähendada vahel kapis tekkivat kopituse lõhna. Kuivanud koored saab jällegi ära visata ja uutega asendada.

Juuksehooldus. Ohtralt C-vitamiini sisaldav apelsin turgutab hästi immuunsüsteemi, kuid teeb imesid ka juustega. Seega saad ise valmistada loodusliku juuksemaski, pannes koos koortega apelsini blenderisse ja kasutades saadud segu juuste pesemisel.

Pruuni suhkru pehmendamine. Iga pagar teab, et pruun suhkur kipub kaua seistes tükki minema. Apelsinkoortega saad seda vältida, sest need aitavad niiskust säilitada – pane paar koort suhkrupaki sisse ning juba paari tunni pärast on need taastanud suhkru pehmuse.

Haisu eemaldamine kraanikausist. Kraanikaussigi võib vahel tekkida halb lõhn, milllele saab ajutise, kuid kiire lahenduse apelsinikoortega. Pane paar tükikest koort kraanikausi äravooluava juurde. Kuna sinna jääb ohtralt mustust ja baktereid ka siis, kui oled ava juurest toidujäätmed ära korjanud, aitab apelsin halba lõhna tekitava mustusega võidelda. Koored sisaldavad eeterlikku apelsiniõli ning koguvad sellega mustuse endasse, jättes äravooluava puhtaks ja hästi lõhnavaks.

Putukate peletamine. Apelsinikoored sisaldavad kuni 95 protsendi ulatuses limoneeni, mis on sääskedele ja kärbestele vastukarva. Seega seo kimp koori kokku ning pane ukse või akna juurde rippuma.

Tulealustus. Vanad kuivanud apelsinikoored on heaks lõkkematerjaliks. Neis sisalduv eeterlik õli on tuleohtlik ning põleb aeglasemalt kui puuoksad või ajaleht, lisaks eritab see ka lõkkes head lõhna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles