Huviringide kopsakad hinnad heidutavad lapsevanemaid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sel sügisel tõstsid Tallinnas treeningute ja huviringide hindu nii linnale kuuluvad kui ka erahuvikoolid, mistõttu tuleb lapsevanematel nende eest aina suuremat summat välja käia.

Sügishooaja saabumisega on toimetuse poole pöördunud paljud pahased lapsevanemad, kes märkasid tänavu hinnatõusu treeningute või huviringide puhul.

Näiteks märgiti huvikeskus Kullos Sõlekese tantsuansambli kuutasu kallinemist kuni veerandi võrra (treening kolm korda nädalas, kokku kuus koolitundi, hinnatõus 24 eurolt 30-le).

Üks lapsevanem nimetas ka Eesti Raadio Laulustuudio mudilaskoorist osavõtu kallinemist. «Eelmisel hooajal maksis see 30 eurot (koos solfedžoga 33); sel hooajal 35 eurot (koos solfedžoga 38),» ütles ta. Lisaks kallines Nõmme muusikakoolis õpe, mis sisaldab endas üht klaveritundi ning kaht viiuli- ja solfedžotundi nädalas.

Hinnatõus tabas ka ujumisklubisid, näiteks mainiti Kalev Spas korraldatavaid laste ujumistreeninguid. Ujumisklubide treeningute uued hinnad on soolased, ulatudes kohati üle 60 euro kuus. Postimehele teadaolevalt kallinesid treeningud ujumisradade rendihinna tõstmise tõttu, kuid veekeskus jääb sel teemal napisõnaliseks.

Veekeskuse juhataja Tõnu Tanvell kinnitas, et teenuste ja üksipiletite hindades muutusi pole toimunud, kuid rendilepingute tingimused on konfidentsiaalsed ning avalikustamisele ei kuulu.

Nõmme muusikakooli näol on tegemist munitsipaalhuvikooliga. Kooli direktor Indrek Vijard märkis, et kooli õppetasu määra kooskõlastab kool Tallinna haridusametiga. Sama kehtib ka huvikeskus Kullo puhul ning seega tasub hinnatõusu põhjust sealt otsida.

Kullo direktor Raul Tomberg tõdes, et Kullo ühtlustas ja tõstis sellest õppeaastast enamiku huvirühmade kuutasu kuni 12 euro võrra, sõltuvalt ringi tundide arvust nädalas.

«Näiteks huviringidel, kus on kuus õppetundi nädalas (Ellerhein, Raduga, KT stuudio jm), on hinnaks 30 eurot kuus. Seni kehtinud hinnad kehtestati 2013. aastal, kui tööjõukulud olid madalamad (2012. aastal oli õpetaja palk 670 eurot kuus, nüüd 958 eurot kuus),» selgitas ta.

Hinnatõusu peamise põhjusena nimetas Tomberg tööjõukulude kasvu ning õpikeskkonna, õppevahendite ja väljundvõimaluste loomise. Nende alla kuuluvad töövahendid, materjalid, õppeinventar, väljundvõimalused (festivalid, konkursid,  osalustasud, kontserdid ja kontserdisaalide rendid jm kontserdiga kaasnevad kulud). Samuti pedagoogiline tugipersonal (klaverisaatjad, kontsertmeistrid, dirigendid, kostümeerijad jm), kostüümid, esinemisriided ning Kullo hoone rekonstrueerimis- ja arenduskulud.

Tomberg selgitas, et Tallinna linn rahastab munitsipaalhuvikoole järgmise mudeli alusel: õpilased vanuses 4–19 eluaastat, 15 õpilast grupis ja kuni neli tundi nädalas. Kullo pakub õpet lastele ja noortele vanuses 1–19 eluaastat ning kuni kaheksa tundi nädalas (kusjuures enamik huviringe töötab koormusega kuus tundi nädalas). Sellest tulenevalt on lapsevanema kanda kaks kuni neli lisatundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles