Rootslased naeravad huuletubaka kahjulikkuse üle (2)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norrakate uuring leidis, et huuletubakas on kahjulikum, kui me seni teadnud oleme.
Norrakate uuring leidis, et huuletubakas on kahjulikum, kui me seni teadnud oleme. Foto: Joosep Martinson

On vaid mõned asjad, mis on veel rohkem Rootsi- maigulised, kui seda on huuletubakas.

Alates sellest, kui Rootsi valitsus keelas baarides ja restoranides suitsetamise, on tubaka huule alla panemine tõusnud erakordselt populaarseks. Suure kasutajaskonna tõttu on rootslastel raske mõista Euroopa Liidu püüdlusi takistada huuletubaka transporti   teistesse riikidesse, kirjutab The Local.

Norrakad on võtnud kätte ja üritavad oma naabritele selgeks teha huuletubaka kahjulikkuse.

Norra Teaduse ja Tehnikaülikooli uuring leidis, et huuletubakas kahjustab veresooni väga tugevasti. Nad uurisid 1600 terve mehe veresooni. Huuletubakat kasutavate meeste hulgas olid veresoonte siseseinad sama kehvad kui suitsetajatel, kelle veresooned on mittesuitsetajatest oluliselt viletsamas seisus.

«Huuletubakas on palju ohtlikum, kui me varem teadsime,» sõnas uurija Eli-Anne Skaug.

Rootslastele ei meeldi, kui neile öeldakse, mida teha ja mida mitte, eriti kui see puudutab nende tubakatarbimise harjumusi. Uudist huuletubaka kahjulikkuse kohta võtavad nad aga huumoriga.

«Elan ilmselt niigi juba laenatud ajast, nii et ma parem naudin seda ja pistan huuletubaka keele alla,» kommenteeris Richard Drott Twitteris.

«Ma panen just endale huuletubakat suhu. Kohv ja huuletubakas. Nämm,» vastas teine Twitteri kasutaja.

«Pole just parim uudis, mida hommikul kuulda. Huuletubakas on üks minu parimaid sõpru,» säutsus Martin Genberg.

Praegune uudis on saanud vaid humoorikat vastukaja, kuid kui 2014. aastal Kesk-Rootsis Uppsala maakonna nõukogu üritas kehtestada määrust, et töötajad ei tohi haiseda huuletubaka järele, siis tõusid rootslased tagajalgadele. Inimesed ei olnud nõus sellega ning ka Vasakpartei juht avaldas oma vastumeelsust sellele. «Kui üritatakse keelata ja reguleerida kõike seda, mis kellelegi ei meeldi, siis on tagajärjeks talumatu ühiskond, kus keegi elada ei soovi,» sõnas Jonas Sjöstedt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles