Hüva nõu: kuidas luua oma esimene äpp (1)

, Valga vene gümnaasiumi infojuht ja haridustehnoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konguta kooli laste loodud äpp "Konguta koduvald".
Konguta kooli laste loodud äpp "Konguta koduvald". Foto: Margus Ansu

Mitmed noored algatavad õpilasfirma ning reklaamivad seda sotsiaalmeedias - luuakse veebileht, blogi vms. Samas teavad vähesed, et siit on lihtne astuda veel üks samm edasi ehk teha mobiilirakendus, mis teeb head reklaami ka alles tööd alustavale ettevõtjale.

Kuidas alustada?

Mobiilirakenduste loomiseks ei ole tarvis isegi programmeerimisoskust, kuna tegemist on mingil platvormil ehitatud online-rakendusega. Suurem osa neist on küll tasulised, kuid leidub ka täiesti või osaliselt tasuta variante. Üks on kindel - kindlasti tasub proovida.

See võib olla esimene samm, mis tekitab huvi IT-maailma ja selle võimaluste vastu. Tulevikus saab juba õpitut ära kasutada, et luua vajalik äpp oma ettevõtte jaoks või igapäevatöö mugavamaks muutmiseks. Ühtlasi tulevad digioskused kahtlemata kasuks, kuna maailm meie ümber areneb pidevalt ning digioskused on edu alus igal erialal.

Rakenduse aluseks on alati link kodulehele või sotsiaalmeediasse. Järgmine samm on võimalus muuta, lisada sisu, seejärel avaldamise ja allalaadimise võimalused (nt adk fail, Google Play, Appstore, qr-kood, link vms).

Rakendusi saab teha restoranile, autotöökojale või mistahes muule teenusele. Äpp võib anda näiteks ülevaate teenustest või menüüst, lisada võib pilte tubadest või toidust, näidata teenusepakkuja asukohta kaardil. Samuti saab äpi abil asutusse helistada, küsida tagasisidet ning tellimusi või broneeringuid teha.

Katsetamine viib sihile

Selliste mobiilirakenduste loomiseks sobivad keskkonnad:

Kõik keskkonnad on sarnased. Erinevus on ainult välimuses, kasutajasõbralikkuses või võimalustes valmis äppi alla laadida. Küll aga on murekoht see, et vahepeal tasuta üles laaditut ei saa muuta. Proovi kindlasti, sest just katsetamine on parim võimalus end sel alal arendada ja aru saada, milline äpp vastab kõige paremini sinu soovidele.

See, kui kasulik esimene äpp tuleb, ei ole isegi oluline. Oluline on proovida ja saada kinnitust, et see ei ole raske. Nii tekib huvi ka oma teadmisi äppide vallas laiendada. Abiks tulevad ka YouTube's asuvad õppevideod.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles