Loe, kuidas suhtuvad esimesse koolipäeva tööandjad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui töötaja laps alustab kooliteed, suhtuvad tööandjad sellesse üsna leebelt ning lubavad talle kooli alguse tähistamiseks vaba päeva, mõned teevad töötaja perele kingitusigi.

Kooliaasta alguse puhul tegi Eesti personalijuhtimise ühing (PARE) küsitluse, uurides organisatsioonidelt, millised on nende tavad esimese koolipäeva puhul.

Kõigepealt küsiti, kas organisatsioonid võimaldavad lapsevanemal esimese koolipäeva ärevust ning rõõmu koos lapsega kooliteel tunnetada või peab vanem siiski töökohustusi täitma. 99 protsenti vastanutest ütles, et lapsevanem, mõnel juhul ka vanavanem, saab kooli alguse puhul vaba päeva.

53 protsenti vastanutest ütles, et mingit eraldi puudumise arvestust ei peeta, vaid antakse vaba päev, mis tööaja arvestusse läheb kirja tavalise tööpäevana. 36 protsenti tööandjatest arvestab vaba päeva eest keskmist töötasu ning kümnendiku vastanute praktikas tähendab esimene koolipäev lapsevanemale võimalust võtta tasustamata vaba päev.

Kui firma poliitika vaba päeva andmist ette ei näe, on tööandjad siiski leidnud võimaluse töötajale vastu tulla, võimaldades näiteks vormistada ühepäevane puhkus.

Vaba päev võimaldatakse üldjuhul lapsevanematele, kelle laps esimest korda õpilasena kooliuksest siseneb (61 protsenti), teisel kohal on praktika, kus vaba päeva saavad algklassiõpilaste vanemad ning on ka piisavalt neid organisatsioone, kus vaba päev antakse esimese kolme kooliaasta korral. Tööandjate seas on ka neid, kes võimaldavad töötajale tasuta vaba päeva, olenemata lapse või lapselapse vanusest.

96 protsenti küsitletud tööandjatest teeb kooli alguse puhul töötajale kingituse või maksab toetust. Neist umbes pooled maksavad toetust ja teised teevad kingituse. Enim toetatakse esimesse klassi minevate laste vanemaid.

Toetuse või kingituste summad on väga erinevad, alates kümnest eurost kuni saja euroni lapse kohta. Kingitustest oli enam mainitud koolitarbeid ja -kotte ning raamatupoe kinkekaarte. Samas tehakse ka erilisi kingitusi, mille emotsionaalne väärtus kestab pikki aastaid. Nii on näiteks ühes organisatsioonis esimest korda kooliminejale kingituseks nimeline käekell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles