Kolmekümneselt tehtud finantsotsused, mida hiljem kahetseda võid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

30-aastased üldiselt ei mõtle veel pensionile, kuid nii mõnigi otsus võib just pensionipõlves elukvaliteeti tunduvalt muuta.

Siin on mõtteaineks mõned suuremad ja väiksemad finantsotsused, mida 30-aastaselt tehakse pisut läbimõtlematult või kergekäeliselt, kuid mis võivad tulla kummitama siis, kui oled jõudnud viiekümnendatesse, kirjutab TFBank Laenukool.

Mõtle enne kui abiellud. Abielu on ühtpidi suur armastuse liit, kuid ka tähtis finantsotsus. Abielludes on hea kõiki kulusid-tulusid jagada, koos vara soetada ja abikaasalt tuge saada. Abikaasad saavad koos finantsplaane teha. Koostades pere eelarvet nii, et saab pisut kõrvale panna või investeerida, on juba soodsam mõelda helgele tulevikule. Lahutus on seevastu meeletult kulukas ning pärast seda üksinda edasi minna on samuti keeruline ja kallis.

Millal saada lapsi? Tänapäeval on paljud naised otsustanud, et enne tuleb karjäär ja siis lapsed. Loomulikult on vaja kõigepealt kindlustunnet ja kõigil on ju soov lapsele parimat pakkuda. Teistpidi vaadates saab ka lapse kõrvalt hakata karjääriredelil tõusma.

Lisaks veel muidugi pensionile mõtlemine. Paaril, kes sai lapse umbes 25-aastaselt, on suure tõenäosusega 50-aastaselt juba linnud pesast välja lennanud ja suuremad väljaminekud (koolid ja ülikoolid) seljatatud. See on paras aeg hakata enese tulevikule mõtlema ja raha kõrvale panema, et ühel hetkel mõnusalt pensionipõlve nautida.

Paarid, kes otsustavad lapsi saada 35-aastaselt, on samas olukorras aga alles 60-aastaselt, mistõttu aega kuldseks pensionipõlveks valmistuda on tunduvalt vähem.

Kas osta või üürida? Isegi neile, kes soovivad osta, võib takistuseks saada pank, kes ei anna laenu. Kui aga on võimalus laenu saada, siis kolmekümnendates ostetud korterike võib küll olla viiekümnendates-kuuekümnendates pere jaoks elamiseks väike või liialt suur, kui lapsed on pesast välja lennanud. Samuti võivad olla aastate pärast soovid muutunud ja näiteks kesklinnast liigub pilk aiamaade poole. Varasemalt soetatud kinnisvara saab siiski välja üürida ja niimoodi korter raha teenima panna.

Hoia silm peal väljaminekutel. See on psühholoogiline trikk. Kasuta selleks ükskõik millist eelarve äppi või kasvõi pastakat ja paberit. Kirjuta poole aasta jooksul üles, palju sa oled kulutanud väljas söömisele, riietele (ja vaata pärast järele, palju sa neid üldse kandsid), kaasavõetavatele kohvidele ja muule tühjaletähjale. Pane kasvõi kümnendik sellest rahast parem iga kuu kõrvale. See nõuab küll tahtejõudu, kuid aastaid kogutud raha on mõnus mõnele reisile kulutada. Ja kümme aastat hiljem ei ole sa kindlasti enam kurb, et mantel või paar kohvi jäi toona ostmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles