Riidest kotti peab keskkonnakahju õigustamiseks kasutama plastkotist üle 100 korra rohkem (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses keskkonnaministeeriumi sooviga keelustada eurodirektiivile tugines järgmisest aastast kauplustes tasuta kilekottide jagamine on tõusnud taas päevakorrale küsimus, milliseid poekotti võib pidada kõige keskkonnasõbralikumaks.

Briti keskkonnaagentuuri mõne aasta tagune analüüs viitab, et kõik sõltub sellest, mitu korda seda taaskasutatakse, kirjutas ERR Novaator.

Kandekotid võivad mõjutada keskkonda mitmel erineval moel ja kriteeriumite alusel. Üks kõige sirgjoonelisem viis kottide ritta panemiseks on hinnata, kui palju paiskub nende kasutamise tõttu õhku planeeti soojendavat süsihappegaasi. Seejuures võetakse arvesse nende tervet elutsüklit, alates tootmiseks tarvilike ressursside hankimisest ja valmistoote sihtpaika toimetamisest kuni selle ladustamise ja/või ümbertöötlemiseni.

Suurbritannia keskkonnaagentuuri 2011. aastal ilmunud analüüs näitab, et koti vastupidavuse ja selleks tootmiseks tarvilike ressursikoguse vahel on selge seos. Graafik ilmestab, et õhukesest kilekotist väiksema keskkonnamõju saavutamine on tõepoolest võimalik. Kuid antud lisaväärtus õigustab end vaid juhul, kui toode selle arvelt rohkem kasutust leiab.

Vaata graafikuid ja loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles