Halb uudis nii šokolaadisõpradele kui ka tervislikult toitujatele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India pähklite suurim kasvataja maailmas on Elevandiluurannik, kust on pärit ligi viiendik kogutoodangust.
India pähklite suurim kasvataja maailmas on Elevandiluurannik, kust on pärit ligi viiendik kogutoodangust. Foto: AFP

Viimasel ajal propageeritakse pähklite söömist, kuna need sisaldavad endas palju kasulikke toitaineid. Kuid tänavune kehv suvi võib pähklisõprade kurvastuseks tuua kaasa ebameeldiva üllatuse.

India pähklid on USAs ja Euroopas pähklite seas populaarseimad, kirjutab The Guardian. Kuid tegemist pole mitte ainult armastatud vahepalaga, vaid levinud toorainega, mida kasutatakse šokolaadibatoonide, küpsiste, hommikuhelveste, kastmete ja pudingite tegemisel. Kauplejate sõnul rikub halb ilm nii pähklite kvaliteeti kui ka saagikust.

India pähklite suurimad kasvatajad on India ja Vietnam. Seal rikuvad saagi erakordselt kuum suvi ning põud, samas Elevandiluuranniku farmerid on hädas liigniiskusega. Vietnamis on viimase saja aasta madalaim temperatuur, mis on rikkunud paljude põllukultuuride saagi.

India pähklid.
India pähklid. Foto: SCANPIX

Edingburghis tegutseva Freeworld Tradingu juhi Sanjoy Dasi sõnul on Vietnami saak kümnendiku võrra väiksem ning seetõttu küsivad kasvatajad ka kõrgemat hinda. «See tähendab, et meie kliendid – pakendajad – kaotavad raha,» tõdes Das. Ta lisas, et hinnatõusu ei ole oodata enne järgmist aastat, kuna tänavused hinnakokkulepped on sõlmitud 2015. aasta septembris. Das lisas lohutuseks, et pähklisõpradele on ka hea uudis, nimelt on mandlisaak tänavu Californias parem kui viimased kaks aastat ja nende hind seetõttu soodsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles