Jõhkrad koristusvead, mida me kõik teeme

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna bakterid levivad kiiremini kui arvata oskad, puhasta pindu pigem sagedamini.
Kuna bakterid levivad kiiremini kui arvata oskad, puhasta pindu pigem sagedamini. Foto: Panther Media/Scanpix

Kodu koristamine on enamasti nii käe sees, et ei pane enam oma liigutusi tähelegi. Järgnevalt mõned levinud vead, mida kodu koristades tähelegi ei pruugi panna.

Hambaharja pimedas hoidmine. Vannitoakapp tundub hea valik, kuhu bakterid ligi ei pääse, kuid pimedas kohas on neil tegelikult veelgi lihtsam levida ja paljuneda.

Suurimate puutepunktide unarusse jätmine. Kraanid, käepidemed ja uksenupud on pinnad, mida puututakse päeva jooksul kõige enam. Seega on need ka kõige reostatumad. Ei tee paha, kui pühid neid desinfitseeriva lapiga korra päevas.

Tolmuharja kasutamine. See ei aita kaasa tolmu kogumisele, vaid pigem selle levitamisele. Proovi selle asemel mikrofiibrist lappi,mis kogub tolmuosakesed paremini endasse.

Liiga palju pesuvahendit. Isegi kui pesu on eriti plekiline, ära liialda pesuvahendiga, vaid kasuta plekkide peal spetsiaalset plekieemaldit. Kui lisad liialt palju pesupulbrit, jäävad selle jäägid kangasse ega tule loputamisrežiimil välja.

Liiga palju pesupehmendit. Kahtlemata loodad pesupehmendit kasutades saada mõnusad pehmed linad, kuid seda üle soovitatud normi kasutades töötab see pigem kasutaja vastu. Pehmendiga liialdamine teeb kangad just jäigaks või isegi rasuseks ning vähendab käterätikute imamisvõimet.

Erinevates kohtades sama puhastuslapi kasutamine. Kahtlemata pole tark tegu ühe lapiga kogu majapidamist tolmust puhtaks pühkida. Nii levitad tolmu ja baktereid kiiremini kui arvata oskad. Samuti tasub lappi vahetada sageli, kuna kogutud mustust on sellest raske täielikult välja pesta.

Lõikelaua pesemine nõudepesuvahendiga. Kui rääkida puidust lõikelaudadest, millel oled eelnevalt tükeldanud värsket liha, leota seda parem lahjas valgendilahuses. Niimoodi väldid lihatoodete puhul ohtlikku ristsaastumist.

Nõudepesumasina koormamine. Masinasse liiga palju nõusid ladudes koormad selle võimet ning vee ja pesuvahendi liikumisvõimalusi – liiga täis masinas ei pruugi need iga toidujäätmeni jäuda.

Köögitarvikute pesemine nõudepesumasinas. Näiteks küüslaugupressi puhul jäävad küüslaugu kleepuvad osakesed sinna kinni ning masinpesuga ei pruugi neist vabaneda. Pese neid alati käsitsi, et saaksid kõik tarvikud võimalikult puhtaks.

Tolmuimeja puhtuse unustamine. Kui unustad pikaks ajaks oma tolmuimejat korralikult puhastada, tuleb arvestada, et võid taas teha endale karuteene – nii kannad sellega veel rohkem mustust laiali.

Telekapuldi puhtuse ignoreerimine. Kuna pulti katsub igapäevaselt mitu inimest ning sageli pole nende käed kõige puhtamad, peaks vähemalt korra nädalas pulti puhastama ja desinfitseerima.

Räpaste pesukäsnade kasutamine. Selle pesemisest ainuüksi ei piisa, et mustuse ja bakterite levikut piirata. Et seda teha, ima käsn vett täis ning kuumuta seda minuti jagu mikrolaineahjus – kuumus hävitab bakterid.

Allikas: news.com.au

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles