Hooaja lõpp mõjutab maasikate hinda

Anna-Maria Uulma
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Kristjan Teedema

Maasikate hooaeg on peagi läbi saamas ning sellega on muutunud ka maasikate turuhinnad.

Turul ringi jalutades saab iga maasikafänn näha, kus maasikatehinnad on viimastel nädalatel taas muutunud.

Nõmme turul on Tammiku talus Sonata sordi kilohind 4.5 eurot, Polka 4 ning Salsa 4.5-5 eurot, sõltuvalt kas soovitakse osta suurt või väikest marja. Tammiku talust saab Sonata sorti aga hinnaga 5.50 eurot kilo kohta.

Mustangi talu Võrumaalt müüb Polkat hinnaga 3.80- 4.5 eurot kilo. Puide talu Sonata sordi eest tuleb välja käia aga 4 eurot kilo kohta.  Lõuna-Eesti kaupleja Unipiha talu pakub maasikasorti  Asia hinnaga 5.50 kilo, sama hind käib ka Polka sortimendi üle ning kõige kallim on antud sortidest Salsa, mille saab letist 5.80 euroga kilo kohta. Kellele maitseb aga Eliase sort, siis teadku, et selle saab kätte 5.50 euro eest Olustvere talust.

Puide talu müüja sõnul ongi maasikatehind alati kõikuv olnud. Ja nii oli ka eelmisel nädalal, millega võrreldes on maasikahind taaskord tõusnud. Algus ja lõpp maasikaturul pidavat olemagi kõige kallimad.

«Maasikahinnale võib mõju avaldada kas hooaeg või loodus. Näiteks sadas meil eelmises nädalal rahet ja kui vesi põllult ei kao, siis kahjustab see ka meie toodangut ning hind muutub,» sõnas Unipiha talu eestkõneleja.

Kel on talveks veel moosid keetmata, siis soovitavad müüjad valida selleks pigem suuremad marjad, sest neid on moosi keetmiseks kergem puhastada.

«Sordi järgi on maasikat keeruline soovitada, sest alati jääb see maitseeelistuseks, kas soovitakse moosi teha magusamat või veidi hapukamat,» sõnas Puide talu müüja.

Maasikahinnad olevat tavaliselt kallimad hooaja algul, siis vahepealsel perioodil need langevad, kuid hakkavad lõpupoole taaskord tõusma. Näiteks oli Unipiha talus eelmisel nädalal Sonata sordi hing 3.5-4 eurot kilo kohta. Jaanipäeva paiku kõikus Eesti maasikatehind  2.50 ja 4 euro vahel, kuid nüüd on see kasvanud 3.5-5.5 euroni kilo pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles