Kuidas kaitsta kodu äikese eest?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media

Äikeseperioodi algusega on sagenenud kontaktid, kus kliendid uurivad kindlustusfirmadelt, kas kodukindlustus katab ka äikesest tingitud kahjud koduelektroonikale. 

Ergo kindlustuse varakahjude osakonna juht Erko Makienko arvates aitab sel puhul kiire tegutsemine või kodukindlustus.

Viimane nädal on keerutanud mitmel poole Eestis üles esimesed suvised äikesepilved. Ühes sellega sagenevad ka Makienko sõnul juhtumid, kus pikselöögist tekkinud ülepinge ohustab või halvemal juhul isegi kahjustab inimeste kodust olmeelektroonikat. Kindlustusettevõtetelt küsitakse sel perioodil tavapärasest sagedamini, kas kindlustus korvab pikse poolt tekitatud kahju.

«Pikse poolt kodutehnikale tekitatud kahju kuulub hüvitamisele, kuid kliendil peab selleks olema valitud vastav kodukindlustuse pakett. On ka selliseid pakette, mille puhul on kaitse pikse korral vaid näiteks hoone elektrisüsteemile ehk elektrijuhtmestikul arvestist kuni pistikupesadeni. Seega esimene soovitus on vaadata üle ja tuletada meelde oma lepingutingimused, kus kõik selgitused on kirjas,» soovitas varakahjude osakonna juht.

Äikese poolt tekitatud juhtumeid tuleb Ergos aastas ette umbes sadakond. «Äikese mõistes kõige eriskummalisem kahju oli selline, kus välk tabas puud, mille küljes oli pesunöör, mis kuumenes sedavõrd, et põletas läbi kõik seal kuivanud pesu,» meenutas ta.

«Otse hoonetesse lööb välk siiski väga harva, kuid siiski on ka meil juhtumeid, kus välk on tabanud korstnat ja süüdanud maja ning üldjuhul pääseb piksest tingitud ülepinge klientide varani läbi õhuliinide (elekter, telefon, kaabelTV jne),» ütles Makienko. Seega ei pruugi äike olla isegi mitte pea kohal, et tekitada kahju, vaid asuda eemal.

Täieliku kaitse annab sellistel puhkudel vaid kodutehnika võrkudest lahti ühendamine. «Seega täna head toimivat alternatiivi kindlustusele praktiliselt ei ole, kuna ükski inimene ei suuda ilmselt olla alati õigel ajal kodus, et võtta kõik pistikud välja või teha täiendavaid investeeringuid pingekaitsmetesse,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles