Mobiilside vahejaam toob nii kasu kui kahju

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanus Lensment

Tehnilise järelevalve amet tuletab meelde, et mobiilside repiitereid ehk vahejaamu ei tohi paigaldada ilma sideettevõtte nõusolekuta.

Mobiilsidevõrkude kvaliteet ei ole igal pool ühtlane ja levi parandamise ühe võimalusena kasutatakse mobiilside repiitereid. Tavaliselt kasutatakse repiitereid maapiirkondades mobiilside võrgu signaali tugevdamiseks. Asulates on seade ideaalne näiteks hotellidele, kus mobiilsidevõrk võimaldab telefonide kasutamist hoonete ümbruses, kuid on ebapiisav hoonesiseseks kasutamiseks.

Oluline on siinjuures teada, et leviprobleemide korral tuleb alati pöörduda teenust pakkuva sideettevõtte poole ning ka vahejaama paigaldamine ja kasutamine on lubatud üksnes sideettevõtte nõusolekul ja tema poolt antud juhiste kohaselt.

Omavoliliselt ja sideettevõtte teadmata paigaldatud repiiter võib sageli olla hoopis häireallikaks nii selle kasutajale kui ka teistele ümbruskonnas asuvatele mobiilside tarbijatele. Raadiohäirete tekitamine on keelatud. Sagedusluba annab operaatorile ainuõiguse talle eraldatud sagedusalas paigaldada tugijaamu ja repiitereid vastavalt enda tehtud planeeringule.

Repiiteri müümine ja ostmine on lubatud, kui see vastab raadioseadmete direktiivi nõuetele. Müüja peab andma ostjale infot kasutustingimuste ja piirangute kohta, muuhulgas selle kohta, et kasutamiseks on vajalik sideettevõtte nõusolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles