Coop avas päikeseenergial töötava poe (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illimari Konsum Ahjas on Eesti esimene päikeseenergial toimiv pood.
Illimari Konsum Ahjas on Eesti esimene päikeseenergial toimiv pood. Foto: Coop Eesti

Coop avas Põlvamaal Ahjal päikeseenergial töötava Illimari Konsumi, Põlva kauplustele on ka edaspidi plaanis paigaldada päikesepaneele.

Coop Põlva juhi Peeter Urmani sõnul on tegemist Eesti esimese päikeseenergial töötava Coopi kauplusega, mille ehitamisel peeti silmas keskkonnasäästlikkust. Kuigi suvel tõuseb päike varem ja loojub hiljem, kinnitab Urman, et ka talvel piisavalt valget aega, et paneelid saaksid elektrit toota. Lisaks taastuvenergiale on hoone ehitusel kasutatud kohalike tootjate materjale.

«Päikesepaneelide paigaldamise idee tekkis juba neli aastat tagasi, kuid sel ajal ei olnud paneelid veel nii kvaliteetsed ja pika kasutuseaga. Illimari Konsumi ehitades tärkas idee uuesti ning mõte saigi realiseeritud,» rääkis Urman, lisades, et Coop Põlva plaanib päikesepaneelide paigaldamist ka tulevastel kauplustel.

Nullist ehitatud ning 350-ruutmeetrise müügipinnaga Konsumis tuleb müügile üle 5000 erineva toote ning tööd saab seal kaheksa inimest. «Piltlikult öeldes oleme ujunud vastuvoolu, sest kui suur osa Eestist linnastub üha rohkem, siis Illimari Konsumi avamine on risti vastupidine käik,» lisas Urman.

Urmani kinnitusel jääb kauplus lisaks kohalikule klientuurile Tartu-Räpina maantee ääres kasutamiseks ka neile, kes teel Räpinasse, Setomaale jm.

Lisaks Illimari Konsumile avas Coop möödunud nädalavahetusel Tartus Kvartali keskuses Maksimarketi ning Jõgeval Pae Konsumi ja E-Ehituskeskuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles